Lampionnen voor kankeronderzoek

Lampionnen bij Soestdijk

​Dankzij wetenschappelijk onderzoek overleven steeds meer mensen kanker. Maar nog altijd overlijden jaarlijks zo'n 45.000 Nederlanders aan deze vreselijke ziekte.

Onze donateurs maken honderden onderzoeken mogelijk met als doel om kanker te voorkomen, eerder op te sporen, effectiever te behandelen en de kwaliteit van leven van (ex-)patiënten te verbeteren.

Ook de opbrengst van 'Nederland geeft licht' komt ten goede aan wetenschappelijk onderzoek. Een voorbeeld is de studie van prof. Eveline Bleiker.

Lichttherapie tegen vermoeidheid na kanker

Iedereen is wel eens moe. Je gaat te laat naar bed, je werkt te hard en je vliegt van afspraak naar afspraak. Misschien herkenbaar, maar niet te vergelijken met vermoeidheid na kanker. Die klacht gaat niet weg door rust te nemen en kan maanden- tot jarenlang het leven ontregelen. Fysiek, en vooral ook mentaal en sociaal.

Prof. Eveline Bleiker, psycholoog in het Antoni van Leeuwenhoek, doet onderzoek naar het effect van lichttherapie op vermoeidheid na kanker. Bij deze behandeling worden mensen 3,5 week elke ochtend 30 minuten blootgesteld aan fel wit licht. Kleine voorstudies bij vrouwen met borstkanker lieten hiervan al gunstige resultaten zien.

In Bleikers onderzoek, met de toepasselijke naam SPARKLE, worden 160 ex-patiënten in groepen verdeeld. De groepen krijgen lichttherapie met wisselende lichtintensiteit. Het onderzoek richt zich in eerste instantie op mensen die lymfeklierkanker hebben gehad. Maar liefst 40-60% van hen kampt met chronische vermoeidheidsklachten.

De behandelingen worden met elkaar vergeleken door vermoeidheid, slaapkwaliteit, depressieve symptomen, angst, kwaliteit van leven, cognitie, zorgen en zelfredzaamheid te meten. Zo hoopt Eveline aan te tonen dat lichttherapie werkt. Ze verwacht ook meer te leren over waarom dat zo is.

Lampion voor Jolanda

Vanuit haar ervaring in het Antoni van Leeuwenhoek weet Eveline wat kanker met mensen kan doen. Het kwam dan ook als een schok toen een vriendin van haar met de ziekte werd geconfronteerd: “Jolanda is een lieve vriendin van begin 40 met twee jonge kinderen. Zij had dit jaar flinke tegenslagen te verduren toen ze de diagnose borstkanker kreeg. Inmiddels heeft ze een traject van chemotherapie en een operatie achter de rug en wordt nu bestraald.”

Tijdens deze emotionele periode trekken de vriendinnen veel samen op: "Jolanda ondergaat het grootste deel van haar behandelingen in het ziekenhuis waar ik werk. Onder het motto ‘You will never have this day again, so make it count’, proberen we er tijdens haar bezoeken toch een feestje van te maken.”

Om Jolanda een hart onder de riem te steken, doneerde Eveline in 2019 een lampion: “Ik brand een lichtje voor haar, omdat ik hoop dat 2020 een mooi jaar voor haar wordt.”