Coronacrisis en kankeronderzoek

Vrouw met mondkapje en coronavirussen

KWF-statement voor onderzoekers

Gepubliceerd op 26 maart 2020 (update van 18 maart)

Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. Ook het oncologisch wetenschappelijk onderzoek ontkomt niet aan de gevolgen van deze ongekende uitbraak. Veel processen liggen stil of worden waar mogelijk vanuit huis voortgezet. De impact verschilt per project, maar het lijdt weinig twijfel dat de crisis ieder onderzoek raakt. De zorg voor coronapatiënten en het indammen van de verspreiding van het virus hebben nu de hoogste prioriteit.

Niet alleen het onderzoek zelf staat onder druk, maar ook het indienen en beoordelen van nieuwe projectvoorstellen. We vinden het belangrijk dat onderzoekers hun financieringsaanvraag optimaal kunnen indienen. Ook hecht KWF veel waarde aan een gedegen en zorgvuldige beoordeling. Daarom hebben wij besloten om het toekenningsbesluit van Call 2020-1 uit te stellen en de indieningsperiode van zowel Call 2020-2 (nieuwe naam: Call 2021-1) als de Call Infrastructurele Initiatieven te verlengen. Hierdoor schuift ook Call 2021-2 op. We verzoeken je vriendelijk alle wijzigingen goed door te nemen:

OVERZICHT NIEUWE DEADLINES

Onvermijdelijk is dat recent gehonoreerde projecten niet tijdig kunnen starten en dat milestones en deadlines van lopende projecten niet worden gehaald. Daar hebben we begrip voor. Gelieve in zulke gevallen te overleggen met onze programma- en bestedingscoördinatoren. Zij denken graag mee over oplossingen. Indien nodig kunnen projecten rekenen op een budgetneutrale verlenging. Deze verwerken we zodra de situatie het toelaat om te beoordelen welke verlengingsperiode reëel is.

We realiseren ons dat bovengenoemde maatregelen gevolgen kunnen hebben voor jouw onderzoek. We hopen op je begrip hiervoor.

We wensen je veel sterkte en gezondheid in deze onzekere periode,

Fred Falkenburg
Directeur KWF Kankerbestrijding