Amsterdam,
06
maart
2023
|
16:00
Europe/Amsterdam

NPO Radio 1: Samen Minder Moe, online partnerzorg bij kanker

Ook partners van kankerpatiënten kunnen doodvermoeid raken. Dat merkte acteur en schrijver Nadja Hüpscher, die zaterdag te gast was bij het radioprogramma Spraakmakers. Gelukkig is er hulp. Daarvoor ontwikkelden het Helen Dowling Instituut en UMC Groningen de online-behandeling ‘Samen Minder Moe’. Deze kwam mede tot stand door (donateurs van) KWF.

Nadja Hüpscher was samen met systeemtherapeut Joyce Vermeer te gast bij het programma Spraakmakers van de KRO/NCRV op NPO Radio 1. Hüpschers man werd een aantal jaar geleden getroffen door zaadbalkanker. Zij weet uit eigen ervaring wat de impact hiervan is op het hele gezin en schreef er een boek over, getiteld: Geluk is met een K. “Denken dat je als partner van iemand met kanker zelf ook hulp nodig hebt, of aandacht nodig hebt, is heel moeilijk", vertelt Hüpscher in het radioprogramma. “Je denkt, ik ben niet de patiënt. Je schaamt je om te denken dat jij eigenlijk ook nog iemand bent.” Daarnaast krijgt een partner ook niet de gewenste aandacht. Hüpscher in Spraakmakers: "Maar dat vinden mensen vaak gênant om te denken en dan houden ze hun mond.”

Vermoeid na kanker

Eén op de drie mensen blijft ernstig vermoeid na kanker. Een partner worstelt hier ook mee en is zelf vaak óók moe. Dit heeft veel impact op de relatie. Vaak veranderen de wensen en behoeften, van allebei. Maar kunnen en durven uitspreken wat je nodig hebt van de ander is geen automatisch gevolg. Om partners te helpen omgaan met deze vermoeidheid, ontwikkelden het Helen Dowling Instituut en het UMC Groningen met de COMPANION-studie het online behandelprogramma Samen Minder Moe, gefinancierd door KWF. Het is een ‘parenvariant’ van de bestaande, effectieve vermoeidheidsbehandeling Minder Moe bij Kanker.

Partner

De behandeling is voor mensen met kanker en hun partner. Als stel kom je in aanmerking als de partner die kanker heeft (gehad) de behandeling voor kanker minstens drie maanden geleden heeft afgerond (hormoontherapie uitgezonderd) en ernstige vermoeidheid ervaart. De behandeling wordt online verstrekt en er is begeleiding door een ervaren therapeut. De behandeling bestaat uit het lezen van teksten, het doen van oefeningen en videobellen of mailen met de therapeut.

Meer informatie