Amsterdam,
09
december
2022
|
09:00
Europe/Amsterdam

Leefstijl en kanker

Effectiever beleid nodig om gezonde keuze makkelijker te maken

Een derde van alle nieuwe kankergevallen komt door een ongezonde leefstijl. Dat zijn vele tienduizenden kankerpatiënten per jaar die we kunnen voorkomen. Samen met de andere gezondheidsfondsen werkt KWF in programma’s als de Gezonde Generatie en de Rookvrije Generatie aan het voorkomen van die vermijdbare vormen van kanker.

Niet roken, niet of minder alcohol drinken, gezond eten en voldoende bewegen, helpen enorm om het risico op kanker te verlagen. Minder patiënten houdt ook de zorg voor kankerpatiënten de komende jaren toegankelijk en betaalbaar. Doordat het aantal kankerdiagnoses per jaar de komende 10 jaar van 130.000 naar 156.000 stijgt, staat die zorg enorm onder druk. 

Leefstijldebat Tweede Kamer 

Op 14 december 2022 debatteert de Tweede Kamer met de staatssecretaris over leefstijl. Voor KWF is dat aanleiding om politieke aandacht te vragen voor het feit dat roken, alcohol en ongezonde voeding kanker veroorzaken en wat we daar tegen kunnen doen. Het is noodzakelijk dat het maken van gezonde keuzes in Nederland makkelijker gemaakt wordt. Effectief overheidsbeleid is daarvoor van levensbelang.

De Rookvrije Generatie

Roken geeft het allergrootste risico op kanker. Toch beginnen elke week nog 100-den jongeren met roken of vapen. KWF, de Hartstichting en Longfonds werken samen aan de Rookvrije Generatie. Om die te bereiken wil KWF 

  • dat sigaretten jaarlijks minimaal 10% duurder worden
  • er een verbruiksbelasting komt op e-sigaretten (vapes)
  • er een vergunning nodig is voor het verkopen van tabaks- en nicotineproducten

De overheid kan zo beter zorgen

  • dat kinderen onder de 18 ook echt geen tabak meer kunnen kopen 
  • voor een vermindering van het aantal tabakswinkels 
  • voor de verdeling van verkooppunten over wijken

Als tabak begin 2024 uit de supermarkten wordt geweerd, dreigt anders een verplaatsing van winkels in plaats van een daling van het aantal.

Lees meer maatregelen die nodig zijn op het gebied van roken bij de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij

De Gezonde Generatie: Alcohol

Na roken is alcohol één van de grootste risicofactoren voor vermijdbare kanker. Samen met de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) zet KWF zich in om duidelijk te maken dat het drinken van alcohol ernstige gezondheidsschade kan veroorzaken. Doordat alcohol overal om ons heen te krijgen is en er veel reclame voor wordt gemaakt is de gezonde keuze een moeilijke keuze. We werken aan een samenleving waarin het voor jongeren makkelijk en normaal is om geen alcohol te drinken. Ondanks afspraken in het Nationaal Preventieakkoord uit 2018 drinken jongeren en volwassenen nog net zoveel als toen. Ongeveer 1,5 miljoen Nederlanders drinkt zelfs overmatig of zwaar. 

KWF roept, samen met organisaties zoals het Trimbos-instituut de Tweede Kamer op alcoholpreventie veel serieuzer te nemen. Bijvoorbeeld door alcoholreclame en de beschikbaarheid van alcohol te beperken.
Meer over de Gezonde Generatie

De Gezonde Generatie: Voeding 

Ook wat we eten vergroot of verkleint de kans op kanker. Overgewicht is daarbij een belangrijke risicofactor. In ons dagelijks leven gaan we uit van een vrije keuze tussen gezonde en ongezonde voeding. Maar dat is niet terecht. Er is veel meer ongezonde voeding te koop dan gezonde en er is ook meer reclame voor, zeker voor kinderen. 93% van de Nederlanders wil dat gezond eten en drinken meer gestimuleerd wordt bij kinderen. KWF wil dat ook, wij pleiten

  • ervoor dat gezonde voeding goedkoper is dan ongezonde voeding
  • voor invoering van ‘slimme’ suikertaks op suikerrijke dranken, zodat fabrikanten minder suiker in hun producten gaan opnemen
  • dat bewerkt voedsel minder zout, suiker en verzadigd vet bevat 
  • dat gezonde voeding de norm wordt in scholen en andere omgevingen waar veel kinderen komen
  • dat marketing voor ongezonde voeding gericht op kinderen wordt verboden

Lees de brief aan de Tweede Kamer

Dingen waar je kanker van kunt krijgen

Vaak krijg je kanker door pech. Maar er zijn dingen die je kans op kanker groter maken. Aan sommige kun je niet zoveel doen, aan andere wel. Vaak meer dan je denkt. 

Waar krijg je kanker van?