Nederland staat op tegen kanker

20.367 nieuwe donateurs!

In de indrukwekkende tv show zijn we samen opgestaan tegen kanker. Met patiënten die hun verhaal deelden, met onderzoekers die het belang van donateurs lieten zien, met mooie optredens, statige standbeelden en indringende oproepen. Én met maar liefst 20.367 nieuwe donateurs!

Alleen samen maken wij het verschil. Samen kunnen we ervoor zorgen dat onderzoek doorgaat. Want het mag niet stoppen. Nooit.
Bedankt Nederland!

Help ook mee

1 op de 3 Nederlanders krijgt kanker. De kans is groot dat jij ook iemand kent. Help mensen met kanker en geef voor kankeronderzoek.

Samenvatting tv show 2020

Bekijk de mooiste momenten uit Nederland staat op tegen kanker 2020. 

De presentatie op paleis Soestdijk was in handen van Dionne Stax met Britt Dekker als co-host vanuit het Antoni van Leeuwenhoek. Nederlanders stonden op met hun eigen verhaal, Miss Montreal, André Hazes en Kensington traden op. En Angela Schijf en Gerard Joling stonden anderhalf uur stil als levend standbeeld. Door het land verspreid stond een virtueel menselijk lint met o.a. Romy Monteiro, Fien Vermeulen, Sander Schimmelpenninck en Remy Bonjasky.

Spaarvarken

Besteding

De opbrengst van de tv show besteden we aan onze missie: minder mensen die kanker krijgen, meer mensen die genezen en meer mensen die beter leven met en na kanker. Omdat er zoveel is om voor te leven.

Oudere vrouw

Ondersteuning patiënten

Bedankt donateurs! Door jullie steun kan de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties opkomen voor de belangen van (ex)patiënten en naasten. De 19 aangesloten patiëntenorganisaties bieden ook onafhankelijke informatie en lotgenotencontact.

Onderzoeker Emile Voest

Nieuw gebruik medicijnen

Emile Voest van het AVL doet onderzoek naar nieuwe toepassingen voor bestaande medicijnen. Door fouten te zoeken in het DNA van de kankercel, kan hij ook zoeken naar een medicijn dat die fout behandeld.

screenshot panel deskundigen

Deskundigenpanel

12 onderzoekers en deskundigen vertellen tijdens de tv show over het belang van donateurs voor hun werk.

DNA

Erfelijke borstkanker

Ongeveer 5-10% van alle vrouwen en 10% van alle mannen met borstkanker heeft de ziekte gekregen door een erfelijke aanleg. Daarmee heeft iemand een groter risico om borst- en eierstokkanker te krijgen.

Cellen in het lichaam

Stamceltransplantatie

Een hoge dosis chemotherapie of bestraling beschadigt het beenmerg zo erg dat het geen bloedcellen meer aanmaakt. Een stamceltransplantatie geeft iemand gezonde stamcellen die dat wel kunnen. Dat kan ook met navelstrengbloed.

Coronavirus

Corona

Ook de kankerbestrijding is hard geraakt door de coronacrisis. Dit treft de patiënt van nu en die van de toekomst. Heb je zorgen of een vraag over kanker en corona? Of wil je weten of een evenement doorgaat?

Vrouw met hoofddoekje in groepsgesprek

Inloophuizen

Bij een inloophuis kun je zonder verwijzing of afspraak (digitaal) binnenlopen. Om in een huiselijke omgeving te praten. Of voor voorlichting, activiteiten en contact met lotgenoten. Iedereen is welkom.

Echtpaar op de bank met laptop

Informatie over kanker

Wat is kanker? Welke kankersoorten zijn er? En hoe worden die behandeld? Wat zijn de overlevingskansen? En wat zijn de gevolgen van kanker? Welk onderzoek financiert KWF voor welke kankersoort?