'Zoek steun, want de gevolgen van kanker blijven je jarenlang achtervolgen’

Ayten voor het inloophuis

Op weg helpen

Toen Ayten in 2009 de diagnose borstkanker kreeg heeft ze een hele lange weg moeten gaan om een luisterend oor te vinden. Het ziekenhuis had geen tijd, in haar omgeving was praten over ziek zijn taboe. Nu is ze vrijwilliger bij Anna’s huis (Zaanstreek), een centrum voor leven met en na kanker. ‘Ik laat onze gasten zien dat ze er niet alleen voor staan en probeer ze weer op weg te helpen’.

Aan je lot overgelaten

"Uit ervaring weet ik dat leven met en na kanker veel moeilijker is dan het behandeltraject. Je voelt je eenzaam en moet alles alleen doen. Je twijfelt aan jezelf, het vertrouwen is weg. Ik miste houvast en voelde me aan mijn lot overgelaten. Daarom vind ik het nu extra fijn om een ander hiermee te kunnen helpen. Zodat diegene niet zo lang naar hulp hoeft te zoeken als ik destijds. Er zijn ondertussen gelukkig veel meer centra, maar daarmee zijn we er nog niet. Zou het niet prachtig zijn als zorgverzekeraars ook hun steentje zouden bijdragen aan deze vorm van zorg? Dan zal er ook actiever worden doorverwezen en weten mensen de centra voor leven met en na kanker beter te vinden."

Taboe

Volgens Ayten is de kracht van de IPSO centra dat je er altijd en zonder afspraak terecht kunt, maar ook dat je er met andere mensen kunt praten. "Je wilt je dierbaren niet bang of verdrietig maken. Je wilt sterk zijn voor hen, maar zit ondertussen zelf ook met allerlei angsten en vragen. Na het behandeltraject is alles veranderd en dat moet je verwerken en accepteren, maar hoe? Het is een zoektocht naar jezelf. Ik heb een Turkse achtergrond en bij ons is het taboe om hierover te praten. Mijn omgeving zei: 'Vergeet je ziekte maar, het is nu over. Je ziet er goed uit.' Maar van binnen ben je zo veranderd. Je bekijkt de dingen vanuit een ander perspectief. In het centrum wordt dat begrepen. De lotgenoten die je daar treft zijn geen familie of vrienden, maar je voelt je bij hen thuis. Zij herkennen je twijfels en gevoelens."

Steun en hoop geven

Ayten krijgt veel energie van haar vrijwilligerswerk. "Dat je iets voor een ander kunt betekenen zonder dat je daar enig belang bij hebt, geeft kracht. Juist het feit dat ik zelf ook kanker heb gehad, geeft een ander steun en hoop. De gasten zien dan dat het ook goed kan komen en dat er veel anderen zijn die meeleven. Hier vinden ze alle ondersteuning onder één dak om te leren hoe ze weer verder kunnen. Om hun kwaliteit van leven te verbeteren. Ik zie het centrum voor leven met en na kanker als een opleiding om de rest van je leven zo waardevol mogelijk te leven."

Alleen red je het niet

Ter voorbereiding op haar vrijwilligerswerk volgde Ayten de IPSO Basistraining. "Deze cursus leerde mij alles wat deze ziekte met je kan doen. Ik had deze informatie graag al tijdens mijn ziekte gehad. Dan had ik geweten dat je het met het hele gezin moet doen. Dat je samen sterk moet zijn en het niet alleen hoeft op te lossen. De gevolgen van kanker blijven je jarenlang achtervolgen dus alleen red je het niet. Deze wijsheid kan ik nu aan anderen meegeven bij het centrum voor leven met en na kanker | Anna’s huis, en dat doe ik ontzettend graag!"