‘Prachtig om met je eigen ervaring een ander te kunnen troosten en helpen’

Sigrid met haar ouders

Opgericht vanuit het hart

Elk IPSO centrum voor leven met en na kanker heeft een bijzonder verhaal en is opgericht vanuit het hart. Zo ook Sigrid’s Garden in Emmen. Nadat Sigrid op 27-jarige leeftijd overleed aan kanker besloten haar ouders Jaap en Christa een IPSO centrum op te richten: ‘Om met je eigen ervaring een ander te kunnen bijstaan, troosten en helpen, is ontzettend waardevol’.

Leeftijdsgenoten

Toen Sigrid ziek was miste zij lotgenoten. Ze wilde graag haar ervaringen delen met leeftijdsgenoten. "In Z.O. Drenthe was daarvoor geen mogelijkheid", vertelt Christa. "In het UMC Groningen ontmoette Sigrid een leeftijdsgenoot waar ze heel veel steun aan had. Wij zagen hoe waardevol dit voor haar was en hoe dit haar sterkte."

Ervaringsdeskundigen

Op 20 juni 2008 overleed Sigrid aan kanker. "In de weken voor haar dood troostte en ving ze iedereen op. Ze was bang om vergeten te worden. Om te zorgen dat dit niet zou gebeuren en haar zorgzame eigenschappen door te geven, besloten wij een centrum voor leven met en na kanker te starten. Zelf kreeg ik ook 3 maal de diagnose kanker. Ik kan me dus goed in patiënten en naasten verplaatsen. Met een half woord begrijp ik de gast. Dit geldt ook voor onze gastvrouwen. Enkelen van hen zijn ook geraakt door kanker."

Late gevolgen

Christa weet als geen ander dat je late gevolgen van kanker aan de buitenkant niet ziet. "In het centrum vinden wij niks gek. Jaren nadat je schoon verklaard bent nog in huilen uitbarsten is heel gewoon. Je kunt er goed uitzien met make-up en leuke kleding, maar je van binnen nog steeds rot voelen. De scherpe randjes worden minder, maar gaan nooit weg. Mensen in je omgeving roepen: 'wees positief, kijk naar wat je hebt', maar de schaduw die over mijn leven viel na de diagnose, het verlies van mijn kind, begrijpen veel mensen niet. Dit was ook de reden dat familieleden en/of vrienden afhaken."

Houvast

Daarom vindt Christa het zo belangrijk dat men altijd terecht kan bij het IPSO centrum. "Sigrid’s Garden is de schakel tussen het medische traject en weer terugkeren in de maatschappij. Het psychische deel begint pas na de behandelingen. Daarvóór word je totaal geleefd. In een IPSO centrum kun je dat op een rijtje krijgen. Door lotgenoten te ontmoeten, je verhaal te delen, ontspanningsactiviteiten om even uit het traject en problemen te stappen, lezingen, gesprekken met gastvrouwen. Er is zoveel voorhanden om het psychische deel aan te pakken. Dit geeft houvast in een tijd waarin je zweeft en zoekt. Een punt van herkenning en erkenning."

Ambities

Ondanks de tevreden gasten, hebben Christa en het team zeker nog veel ambities voor het centrum. Denk aan uitbreiding van de Wellness, kinderactiviteiten (her)opstarten, de kookclub uitbreiden, vaker open, regelmatig een galerie/tentoonstelling organiseren waar stukken van de schildersgroep bewonderd of gekocht kunnen worden, een mannenavond en ga zo maar door. 

Dankbaar

"Het is ontzettend fijn om de wens van mijn kind om niet vergeten te worden te mogen vervullen en al haar mooie eigenschappen door te geven. Het werk achter de schermen voor het centrum maakte mij gelukkig. Het was, nu ik zelf met late gevolgen van de behandelingen kamp, zo fijn om zinvol bezig zijn. Iets dat, qua gezondheid, heel goed te doen was vanuit mijn huis. Zo kon ik de liefde van Sigrid doorgeven. Daar blijf ik dankbaar voor en trots op!"

Meer informatie op: sigrids-garden.nl