Bewegen tijdens behandeling

Boksen tijdens kankerbehandeling - bewegen

Melissa motiveert haar patiënten om te bewegen

​Melissa: “We weten dat als je fit de chemo in gaat, of gedurende je behandeling toch gaat bewegen – als is het 5 minuten even een rondje buiten wandelen – dat bevorderlijk is voor je herstel. Ik probeer mijn patiënten te motiveren en te helpen om toch te gaan bewegen.”

Melissa Sombroek is verpleegkundig specialist bij het OLVG. Ze organiseert sinds 2017 een jaarlijkse sportclinic om kankerpatiënten te helpen de motivatie om te sporten en bewegen terug te vinden. Zowel tijdens als na de behandeling.

Tegenstrijdig

“Het klinkt misschien tegenstrijdig: je inspannen in een periode dat je al zo kwetsbaar en moe bent. Toch krijg ik van veel vrouwen met borstkanker bijna dagelijks vragen over sport. Ze willen bijvoorbeeld weten hoe bewegen hun herstel tijdens en na de chemokuur kan bevorderen. Of met welke oefeningen ze hun energiepeil het beste omhoog kunnen krijgen. Als je sport tijdens je behandeling heb je minder conditieverlies, je spierkracht neemt minder af, maar je hebt ook minder last van bijwerkingen zoals moeheid, misselijkheid en verstopping.”

Melissa sport zelf ook veel

“Drie jaar geleden ben ik gaan boksen. Ik veranderde van een niet fitte, vermoeide vrouw in iemand die weer energiek én gelukkiger in het leven staat. Dat gevoel gun ik anderen ook. Zo kwam ik op het idee om tijdens de landelijke Borstkankermaand iets sportiefs en krachtigs te organiseren voor vrouwelijke (ex)patiënten. Ik wilde hen op een positieve manier opnieuw kennis laten maken met sport. Dit is de 2e keer dat we een Boksen tegen Borstkanker georganiseerd hebben.”

Stille Kracht Melissa organiseert Boksen tegen Borstkanker: