Wat kan jij doen

KWF.nl > Kanker > Leven met kanker > Wat kan jij doen
Wat kan jij doen

Zonder alle hulp om mij heen had ik het allemaal niet gered.

Angela (44)

Praktische tips om te helpen

Krijgt iemand kanker, dan staat het leven emotioneel gezien op zijn kop. Maar ook de dagelijkse gang van zaken is niet meer vanzelfsprekend. Als partner, familie, vriend of kennis kan je hierin veel steun geven.
Met een aantal praktische tips kan je het leven van de patiënt verlichten. De meeste tips kun je ook met meerdere mensen uitvoeren door elkaar bijvoorbeeld af te wisselen.
Vraag welke ondersteuning iemand nodig heeft. Zoek samen uit wat je voor jouw rekening neemt en wat de ander juist graag zelf wil blijven doen.

Naar de dokter

  • Bied aan om iemand naar het ziekenhuis te brengen.
  • Bied aan om mee te gaan naar belangrijke afspraken met de arts. Twee horen en onthouden meer dan 1. Vooral voor alleenstaanden kan dit heel erg behulpzaam zijn. Maar ook kan het helpen om de partner te ontlasten.

Thuis

  • Bied aan om te helpen met het huishouden.
  • Bied aan om te koken. Zorgen voor de maaltijden kost veel tijd en energie. Vraag of  iemand voorkeur heeft voor bepaald eten. Of sommige dingen niet kan eten (bijvoorbeeld door de behandeling).
  • Bied aan om op de kinderen te passen of om ze bijvoorbeeld naar school of sport te brengen.

Wil je meer tips? Kijk op de site van Mens en Gezondheid.

Op de werkvloer

  • Is iemand in het ziekenhuis of thuis? Dan kan het handig zijn om een vaste contactpersoon voor te stellen.
  • Soms wil een zieke collega het op zijn werk niet (teveel) over zijn ziekte hebben; het kan een plek zijn waar de collega even niet in de 1e plaats ‘patiënt’ is. Je kunt dan toch je belangstelling tonen door te zeggen: ‘Ik zou je graag willen vragen hoe het met je gaat, maar vind je dat nu een geschikt moment?'
  • Bedenk dat je collega last kan hebben van langetermijneffecten. Terwijl (ex)patiënten weer volledig hersteld lijken, kunnen ze last hebben van vermoeidheid, concentratieproblemen en/of psychische klachten. 

Een op de drie Nederlanders krijgt kanker. Daar kun je als werkgever niet omheen. KWF heeft daarom speciaal voor bedrijven een programma ontwikkeld: Kanker op de werkvloer.

Select the Component and add.
Close

​Verhalen

Lees ervaringen van patiënten die kracht putten uit de steun en liefde van hun omgeving.

​Klachten na kanker

Steeds meer mensen leven langer met of na kanker. Maar veel mensen hebben na de behandeling te maken met klachten. Bijvoorbeeld met emoties zoals angst, onzekerheid en somberheid. Of met vermoeidheid of een veranderde relatie met de partner.