Behandeling vermoeidheid na kanker

KWF.nl > Kanker > Leven met kanker > Behandeling vermoeidheid na kanker
vermoeidheid na kanker

 

Online behandeling vermoeidheid werkt

​Een online behandeling van chronische vermoeidheid na kanker door fysiotherapeuten helpt bij 66% van de deelnemers.
Dit blijkt uit promotieonderzoek van Marije Wolvers. Haar onderzoek is onderdeel van het Fitter na kanker-project, dat wordt gefinancierd door het Alpe d’HuZes/KWF-fonds.

Chronische vermoeidheid

Vermoeidheid is een veelvoorkomende klacht van patiënten met kanker. Als een patiënt 3 maanden na zijn laatste behandeling nog steeds kampt met vermoeidheid is sprake van ‘chronische vermoeidheid na kanker’. Een aandoening die vaak niet vanzelf afneemt en die een enorme invloed op iemands leven kan hebben.

Onderzoek naar online behandeling

Marije Wolvers heeft een bestaand online hulpmiddel doorontwikkeld en getest. Patiënten kregen een smartphone en een bewegingsmeter. Hiermee kon het bewegingspatroon met een fysiotherapeut worden gedeeld. De patiënten stelden samen met een fysiotherapeut een doel waar ze stapsgewijs naar toe werkten. 
 
6 maanden na de start van het onderzoek was de chronische vermoeidheid bij 66% van de deelnemers afgenomen. 21% van de deelnemers was zelfs volledig hersteld.
 
‘Fitter na kanker’ is een samenwerkingsverband tussen Roessingh Research and Development (RRD) in Enschede en het Helen Dowling Instituut (HDI) te Bilthoven.

Select the Component and add.
Close

Online behandeling

Een behandeling die werkt zonder dat patiënt en fysiotherapeut elkaar ooit hebben ontmoet. Op 1 telefoongesprek na was de hele behandeling online.
Meer over het onderzoek

Fitter na kanker

In het Fitter na kanker-project onderzoekt men het effect van e-therapie op chronische vermoeidheid. Het wordt gefinancierd door het Alpe d'HuZes/KWF-fonds.
Interview Marije van der Lee

Chronische vermoeidheid

Tussen de 20 en 40% van de ex-patiënten heeft last van chronische vermoeidheid. Door de vermoeidheid kan iemand in het dagelijks leven veel minder goed functioneren dan een gezond iemand.
Vermoeidheid na kanker