Kanker vroeg ontdekken

Er vroeg bij zijn kan levens redden

Vaak ontstaat kanker zonder dat je het doorhebt. Gelukkig kun je de ziekte soms op tijd ontdekken. Je hebt dan meer kans op een succesvolle behandeling. 

Je kunt bijvoorbeeld meedoen aan bevolkingsonderzoek om kanker vroeg op te sporen. Die zijn er voor borstkanker, darmkanker en baarmoederhalskanker. Maar ook door zelf te letten op veranderingen in je lichaam of bepaalde klachten.

Doe je mee met bevolkingsonderzoek?

Bevolkingsonderzoek zorgt ervoor dat je kanker vroeg ontdekt. Je overlevingskansen zijn dan beter en je hebt vaak een minder zware behandeling nodig. Ons advies is dan ook: doe mee! Twijfel je? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Bevolkingsonderzoeken

moeder met dochters

Baarmoederhalskanker

Vanaf je 30e krijg je 1 keer per 5 jaar een uitnodiging voor een uitstrijkje. Doe je mee aan dit onderzoek? Dan is de kans dat je baarmoederhalskanker krijgt veel kleiner.

Mobiele screening borstkanker

Borstkanker

Met bevolkingsonderzoek kan de dokter eerder ontdekken of je borstkanker hebt. Je overlevingskansen zijn dan vaak beter. En je hebt soms een minder zware behandeling nodig.

Opa met kleindochter

Darmkanker

Vanaf 55 jaar krijg je 1 keer per 2 jaar een poeptest thuisgestuurd. Je doet de test zelf en stuurt het op naar het lab. Elk jaar ontdekken artsen dankzij dit onderzoek bij meer dan 3.000 mensen darmkanker.

Ervaringsverhalen

Patiënt darmkanker Caroline

'Gelukkig, ik ben er nog'

In het najaar van 2020 doet Caroline mee aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. En er blijkt een tumor te zitten. Nog geen 2 maanden later wordt ze geopereerd, begin februari 2021 staat ze weer op de schaats. 'Ik dacht dat ze hooguit wat poliepen zouden vinden, maar dat liep even anders.'

Vroege opsporing merkcampagne herobeeld

Dankzij bevolkingsonderzoek was Yvonne er snel bij

"Ik had geen klachten, maar mijn borst moest er wel af." Na een heftige periode gaat het herstel van Yvonne voorspoedig. "Ik heb het vertrouwen in mijn lichaam weer terug. Twijfel dus niet, zou ik tegen anderen willen zeggen. Ik ben hét voorbeeld van een goede afloop."

Campagnebeeld baarmoederhalskankerscreening Marloes

'Achteraf ben ik zo blij dat ik me heb laten testen'

Marloes kwam er via het uitstrijkje achter dat ze een voorstadium van baarmoederhalskanker had. 'Dit had heel anders af kunnen lopen', realiseert ze zich. 

Onderzoek

Kanker opsporen met nieuwe ontlastingstest

Dankzij onze donateurs is er een nieuwe ontlastingstest in ontwikkeling. Deze kijkt niet alleen naar bloed in de ontlasting, maar ook naar twee eiwitten. Daarmee zijn gevaarlijke poliepen nóg beter op te sporen. 

Mammografie beter interpreteren met artificial intelligence

Er zijn agressieve, maar ook milde vormen van borstkanker. Is het mogelijk om dit onderscheid al op het mammogram te maken? 

Geef voor nieuwe doorbraken

Met hulp van donateurs financieren we onderzoek naar betere en vroegere opsporing van kanker. Zoals inzet van kunstmatige intelligentie en kanker opsporen in bloed. En onderzoek naar erfelijke factoren, die ervoor zorgen dat je meer kans op kanker hebt.

Meer weten?

vrouwelijke onderzoeker in een laboratorium

Dingen waar je kanker van kunt krijgen

Vaak krijg je kanker door pech. Maar er zijn dingen die je kans op kanker groter maken. Aan sommige kun je niet zoveel doen, aan andere wel. Vaak meer dan je denkt. 

mammografie bij bevolkingsonderzoek borstkanker

RIVM

De bevolkingsonderzoeken staan onder regie van het RIVM. Op hun website lees je meer informatie over meedoen aan het bevolkingsonderzoek.

Man achter laptop

Vragen over kanker

Op kanker.nl vind je betrouwbare informatie over kanker. Ook kun je in contact komen met andere patiënten. Vragen stellen kan aan de kanker.nl infolijn: 0800 - 022 66 22 (gratis). In de appstore vind je apps voor mensen die leven met of na kanker.

DNA streng in reageerbuisje met bloed

Erfelijke aanleg voor kanker

Het kan zijn dat je een erfelijke aanleg hebt voor kanker. Je hebt dan meer kans om het te krijgen. Daar kun je zelf niets aan doen. Je kunt wel dingen doen die je kans op kanker kleiner maken. Of de kans groter maken dat je er vroeg bij bent als je kanker krijgt.