Wat kun je doen als werkgever

KWF.nl > Kanker > Kanker op de werkvloer > Wat kun je doen als werkgever
Wat kun je doen als werkgever

Workshops voor een gezond personeelsbeleid

Goede arbeidsomstandigheden zijn onderdeel van een goed personeelsbeleid. Ze zorgen voor een werkomgeving waarin werknemers zich prettig en gewaardeerd voelen. En optimaal presteren. Het heeft een positief effect op het terugdringen van verzuim en arbeidsongeschiktheid. Bedrijven waar gezondheidsmanagement echt deel uitmaakt van de strategie zijn duidelijk succesvoller.

KWF biedt workshops die werkgevers helpen zieke medewerkers op een goede manier te begeleiden. Ook organiseren we workshops waar het voorkomen van kanker centraal staat.

Workshop(s) voor HR-medewerkers en leidinggevenden

De rol van werk kan voor iemand met kanker heel groot zijn. Maar hij of zij kan zich afvragen hoe ziek zijn te combineren is met werk. Goede communicatie is dan heel belangrijk. En vanuit de medewerker gezien is een zakelijke aanpak van het bedrijf best logisch.

KWF organiseert hiervoor de workshop Omgaan met kanker voor HR-medewerkers en leidinggevenden. De workshop duurt 2,5 uur en kan op maat gemaakt worden. Bijvoorbeeld met modules als:
 
 • Wet en Regelgeving;
 • Gesprekstechnieken;
 • Omgaan met kanker voor collega’s;

Ook is er aandacht voor partner, naasten en familie.

De workshop wordt gegeven door ervaringsdeskundige professionals van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties.

Beleidsondersteuning voor bedrijven

Voor werkgevers is niet altijd helder wat de impact van kanker is bij medewerkers. Zowel zakelijk als persoonlijk. Samen met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties biedt KWF:
 
 • ondersteuning bij het vormgeven van personeelsbeleid;
 • ondersteuning bij inzetten en begeleiden van chronisch zieke werknemers (in specifieke gevallen);
 • ondersteuning met informatie en oplossingsrichtingen. Zo nodig kunnen we medewerkers doorverwijzen (kennis van relevante organisaties, tools en wet- en regelgeving).

Coachingstraject bij specifieke situaties

KWF kan medewerkers met kanker in contact brengen met ervaringsdeskundige professionals. Zij kunnen medewerkers helpen de regie over het werk in eigen hand te houden. En zo hun kansen en mogelijkheden op werk, werkbehoud en werkhervatting te vergroten. Deze deskundigen:
 
 • ondersteunen zelfsturing rond blijven werken of werkhervatting door;
  - te motiveren, helpen om vol te houden
  - te helpen bij het maken van doelen, plannen en uitvoeren
  - contacten met UWV, bedrijfsarts, werkgever en andere instanties voor te bereiden
  - het proces te starten, op gang te houden, af te ronden en te evalueren
 • geven emotionele ondersteuning;
 • adviseren en geven informatie over onder andere tools, coaching en professionele hulp.
Meer weten? Je contactpersoon voor Kanker op de werkvloer bij KWF kan hier meer over vertellen.
 

Preventief medisch onderzoek

Je kunt je medewerkers een vrijwillig en anoniem preventief medisch onderzoek aanbieden. Veel bedrijven doen dit al. Zo maak je de gezondheid en levensstijl van werknemers bespreekbaar op de werkvloer.
 
Na zo’n onderzoek gaat de bedrijfsarts, een fysiotherapeut of topsportcoach in gesprek met medewerkers. En bied je als werkgever faciliteiten voor een gezonder leven.
 
In het gesprek met de werknemers benadruk je het wederzijdse belang van investeren in gezondheid. Iedereen wordt er beter van.
 

Workshop(s) preventie

Als aanvulling op het ‘Kanker op de werkvloer’-pakket biedt KWF een workshop preventie op maat voor medewerkers. Uitgangspunt van deze workshop is het verkleinen van het risico op kanker. Maar met gezondere leefstijl daalt ook de kans op andere ziekten. In deze workshop van ongeveer 2,5 uur gaan we in op vragen als:
 
 • wat is een gezonde leefstijl
 • hoe zou je gezonder kunnen leven, juist in je werkomgeving
 • praktische tips en adviezen en verwijzingen op maat

Wil je meer weten? Jouw contactpersoon voor Kanker op de werkvloer bij KWF kan hier meer over vertellen.

Select the Component and add.
Close

Brochures kanker en werk

Meer weten? De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) biedt online brochures aan over werk en kanker, gemaakt voor werkgevers.

Download de brochures

Stoppen met roken

​20 tot 30% van alle kanker wordt veroorzaakt door roken. Wil jij je medewerkers ondersteunen bij het stoppen? Dan kan de brochure 'Stoppen met roken' helpen.
Download de brochure