Het centrum voor leven met en na kanker helpt Wilma

Vrouw kijkt in de camera

‘Het centrum helpt me om mijn leven weer op de rit te krijgen’

Wilma kreeg tot 3 keer toe kanker. Eerst borstkanker in 2017 en toen blaaskanker in 2018 en 2019. Toen begin dit jaar opnieuw borstkanker werd vermoed, wist ze: ik heb psychologische hulp nodig. En die hulp vond ze, in het Huis aan het water in Katwoude.

Angst voor terugkeer

“Gelukkig bleek het loos alarm en was de borstkanker niet teruggekeerd. Toch deed de angst voor die terugkeer zoveel met me dat ik wist: nu heb ik hulp nodig. Ik had wel eens gehoord over een centrum voor leven met en na kanker, maar ik was er nog nooit geweest. Ik was benieuwd wat het centrum mij kon bieden. Het bleek dat de hulp die ik nodig had, beschikbaar was. De psycholoog die aan dit centrum is verbonden stond voor mij klaar. Met haar kon ik telefonisch gesprekken voeren over hoe ik mijn ziekteproces heb ervaren. Ik vond dat ontzettend fijn, ik kan wel zeggen dat deze gesprekken voor mij echt mijn redding zijn geweest.

Nooit meer dezelfde

Wat kanker met je doet, wordt ontzettend onderschat. Je wordt nooit meer dezelfde persoon als vóór de diagnose en behandeling. Als ik nu wat voel in mijn lijf, is er toch dat rotstemmetje ‘het zal toch niet weer?’. En als je chemo hebt gehad, blijf je dat voor de rest van je leven merken. Mijn energieniveau is nu heel anders dan voordat ik kanker kreeg. In het centrum begrijpen ze dat.

Wederzijdse steun

Sommige dingen kun je simpelweg niet uitleggen aan mensen die geen kanker hebben gehad. Ook niet aan je man, je kinderen en je vrienden, al hebben ze natuurlijk de allerbeste bedoelingen. De mensen die in het centrum komen hebben vergelijkbare dingen meegemaakt. Je bent verbonden met elkaar zonder dat je elkaar daarvoor kende, en de wederzijdse steun is fantastisch. Zonder het centrum zou ik me eenzamer hebben gevoeld, veel eenzamer.

Niet alleen maar kanker

Je deelt dus de gezamenlijke ervaring met de gasten die bij het centrum komen. Dat betekent overigens niet dat je het de hele tijd over kanker hebt, hoor. Integendeel. Je kunt er voor allerlei dingen terecht: voor sport, begeleiding in praktische zaken, een goed gesprek of creatieve workshops. Zo volg ik op dit moment een schrijfcursus, waarmee 1 van mijn dromen in vervulling gaat: het schrijven van mijn autobiografie. En weet je? Schrijven helpt me zo enorm bij de verwerking van alles dat ik de afgelopen jaren heb meegemaakt.

Rots in de branding

Het centrum is voor mij echt een rots in de branding. De steun die ik er krijg helpt me om weer door te kunnen met mijn leven en om mijn leven weer op de rit te krijgen. Ik sta momenteel nog steeds onder controle, maar zodra het kan ga ik er aan de slag als vrijwilliger. Want ik weet uit eigen hand hoe belangrijk die hulp en steun is tijdens en na kanker. En dat wil ik graag doorgeven!”