Vermoeidheid na kanker

Mevrouw kijkt uit het raam

Moe blijven na je behandeling

Heb je na je behandeling last van extreme en blijvende vermoeidheid? Die ook niet weggaat als je rust neemt? En heb je deze klacht al 6 maanden of langer? Dan kan het chronische vermoeidheid na kanker zijn. Veel (ex)kankerpatiënten hebben na hun behandeling last van extreme vermoeidheid die er ineens is. Niet door lichamelijke inspanning. En er is ook geen duidelijke oorzaak te vinden. Door de vermoeidheid kun je veel minder goed functioneren dan voor je kanker had.

Misschien ben je nog veel met je ziekte, behandeling (zoals chemotherapie of bestraling) en alles daaromheen bezig. Dit kan een oorzaak van je vermoeidheid zijn.

Lees meer over kanker en vermoeidheid (pdf)

Patricia is soms zo moe dat ze niet meer kan

Patricia is behandeld voor kanker. Van elke dag in de boksschool zat ze ineens thuis op de bank. Lees haar verhaal

Vermoeidheid voor iedereen anders

Vermoeidheid na kanker is niet bij iedereen hetzelfde. Misschien heb je er in een bepaalde periode veel last van, en heb je andere weken of maanden meer energie. Of misschien voel je steeds een gebrek aan energie.

Hulp bij extreme vermoeidheid

Lukt het niet om op eigen kracht met de vermoeidheid en de gevolgen ervan om te gaan? Dan kun je hulp zoeken. Dat hoeft niet altijd bij een professional te zijn. Soms is het al prettig om er met een lotgenoot over te praten. Of met mensen uit je omgeving.

Je kunt het ook bespreken met je (huis)arts of gespecialiseerd verpleegkundige. Mensen vinden dit soms moeilijk. Misschien zijn ze bang om te ‘zeuren’, want ze zijn toch weer beter? Maar kun je echt van ‘beter’ spreken als de vermoeidheid een ernstige handicap is?

 Behandelingen bij extreme vermoeidheid

  • Het Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKCV) heeft een behandeling ontwikkeld voor vermoeidheid lang na de behandeling: cognitieve gedragstherapie (CGT). CGT is een vorm van psychotherapie. De nadruk ligt op het veranderen van gedachten en gedrag die samenhangen met de vermoeidheid.
  • Het Helen Dowling Instituut (HDI) heeft de online-therapie ‘Minder moe bij kanker’ ontwikkeld. Tijdens deze behandeling leer je je bewust te worden van automatische reacties die de vermoeidheid versterken. Met opdrachten, oefeningen en informatie leer je in 11 weken effectiever om te gaan met je energie.
    Uit promotieonderzoek van Marije Wolvers blijkt dat een online behandeling de vermoeidheid verminderde bij 66% van de deelnemers.

 Vermoeidheid na kanker: waar kun je terecht?

Heb je al langere tijd last van bovenstaande klachten en beheerst dit je leven? Dan is het goed om hulp te zoeken. Bijvoorbeeld bij:

  • je (huis)arts
  • de (gespecialiseerd) verpleegkundige
  • een fysiotherapeut
  • een maatschappelijk werker
  • een psycholoog
  • een geestelijk verzorger

Zoek iemand die ervaring heeft met de begeleiding van mensen die kanker hebben gehad. Op kanker.nl/verwijsgids vind je begeleiding en gespecialiseerde zorg bij jou in de buurt. Je kunt ook terecht bij organisaties voor emotionele ondersteuning van (ex)kankerpatiënten, zoals inloophuizen en de NVPO. Voor sommige van deze zorgverleners heb je een verwijzing van je (huis)arts nodig.

Informeer bij je zorgverzekeraar of de kosten worden vergoed.

Annemee is vaak doodmoe

​Annemee is behandeld voor baarmoederhalskanker. Ze is vaak doodmoe en moet haar energie goed verdelen. Lees haar verhaal