Angst bij kanker

Angst bij kanker komt veel voor

Veel mensen die kanker hebben (gehad) hebben last van angst en paniekaanvallen. Sommige mensen zijn bang dat de kanker terugkomt. Anderen zijn bang om dood te gaan. Een begrijpelijk gevoel na zo’n heftige periode. Maar wat doe je als angst je leven beheerst?

Heb jij of heeft iemand in je omgeving last van angst of paniekaanvallen? Blijf hier niet mee lopen. Lees waar je terechtkunt.

Corona en kanker

Het coronavirus zorgt voor een gekke tijd. Begrijpelijk dat dit vragen bij je oproept. Heb je zorgen of een vraag over kanker en het coronavirus?

Angst dat kanker terugkomt

Veel mensen die kanker hebben gehad zijn bang dat de ziekte terugkomt. Hoe ga je hiermee om? En wat kun je ertegen doen?

Angst om dood te gaan

De angst om dood te gaan houdt veel (ex)kankerpatiënten bezig. Tijdens, maar ook na de behandeling. Hoe ga je hiermee om?

Glimlachende man

Dave was bang om dood te gaan

Dave kreeg in 2016 blaaskanker. Ruim een jaar na zijn behandeling werd hij nog regelmatig overvallen door de angst om dood te gaan.

Vrouw met bril

Henriëtte had last van paniekaanvallen

Henriëtte kreeg in 2015 de diagnose nierkanker. Tijdens haar herstel kreeg ze last van paniek- en angstaanvallen.

Kanker.nl

Hulp bij angst

Beheerst angst je leven? Praat erover. Bijvoorbeeld met je huisarts. Die kan je doorverwijzen voor hulp.
Op kanker.nl kun je ook zelf begeleiding en zorg bij jou in de buurt vinden. En je kunt er ervaringen delen met anderen:

Hulp bij angst
Lotgenotencontact

Twee vrouwen in het inloophuis

Inloophuizen

(ex)Patiënten, naasten en nabestaanden kunnen bij een inloophuis terecht om over hun ervaringen te praten, voor voorlichting, activiteiten en contact met lotgenoten. Je kan er zonder verwijzing en zonder afspraak binnenlopen.

Oudere vrouw

Patiëntenorganisaties

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) is de koepel van 19 kankerpatiëntenorganisaties. Zij komen op voor de belangen van (ex)patiënten en hun naasten.

Help jij ons?

Wil jij iets doen tegen kanker? Bijvoorbeeld je inzetten als vrijwilliger, een actie starten, meespelen in de KWF Loterij of een donatie doen? Of jouw verhaal delen met anderen?

Onderzoeken over angst en kanker

Angst voor terugkeer kanker aanpakken

Hoe kun je angst dat de kanker terugkomt het beste aanpakken? KWF financiert met hulp van donateurs dit onderzoek van artsen uit het Radboudumc.

Hulp huisarts bij angst voor terugkeer

Het is prettig als je met angst voor terugkeer van kanker gewoon bij je huisarts terechtkunt. Getrainde zorgverleners kunnen deze gerichte hulp bieden.

Meer onderzoeken

Met steun van donateurs financieren we meer onderzoek naar de emotionele gevolgen van kanker. Wil je weten welk onderzoek?