Kanker en corona: wat als je niet meer beter wordt?

Handen vasthouden

Palliatieve zorg in coronatijd

Mensen met een lagere weerstand zijn kwetsbaarder voor het coronavirus. Je kunt een lagere weerstand hebben tijdens of net na een behandeling tegen kanker. Dit is ook zo voor mensen die kanker hebben en niet meer beter worden.

Wat is palliatieve zorg?

Ongeveer de helft van alle mensen met kanker krijgt vroeg of laat te horen dat ze niet meer beter worden. Na dit bericht kun je nog (enkele) weken, maanden of zelfs jaren leven. In deze periode krijg je medische zorg om de ziekte te remmen. Of om minder last te hebben van klachten. Dit heet palliatieve zorg.

Volg de richtlijnen van het RIVM

Ben je kwetsbaar voor corona doordat je kanker hebt en niet meer beter wordt? Dan is het voor jou en je bezoek extra belangrijk om de richtlijnen van het RIVM te volgen:

  • Was vaak je handen, hoest en nies in de elleboog, gebruik papieren zakdoekjes
  • Houd 1,5 meter afstand van mensen waarmee je niet samenwoont
  • Ontvang geen bezoek als jij of zij coronaklachten hebben
  • Vermijd drukte

Wat als je erg ziek wordt in coronatijd?

Het is ook in coronatijd goed om na te denken over wat je wensen zijn als je erg ziek wordt en kunt overlijden. Dat kan door de kanker zijn. Maar je kan ook overlijden doordat je er corona bij krijgt. Bedenk wat je belangrijk vindt:

  • Wat zijn je wensen voor zorg en behandeling?
  • Wil je naar een ziekenhuis als je erg ziek wordt?
  • Wil je wel of niet gereanimeerd worden?
  • Waar wil je overlijden?

Misschien heb je hier al over nagedacht. Bespreek het ook met mensen die dicht bij je staan en met je arts. En kijk samen wat in jouw situatie het beste past.

Er kan ook een medische reden zijn waarom reanimatie of opname op een intensive care afdeling (IC) niet zinnig is. Bijvoorbeeld omdat je zo ziek bent dat je alleen maar slechter wordt van een opname op de IC. Je arts zal dit met je bespreken.

Wie mag er bij je als je komt te overlijden?

Ben je thuis? Dan kunnen de mensen met wie je woont bij je blijven. Verder is het belangrijk om verstandig met de richtlijnen van het RIVM om te gaan. Door bijvoorbeeld 1,5 meter afstand te houden tot mensen met wie je niet samenwoont. Dat kan erg verdrietig en moeilijk zijn.

Lig je in het ziekenhuis of verpleeghuis? Dan kunnen er regels zijn van die zorglocatie. Bijvoorbeeld over hoeveel mensen op bezoek mogen komen.

Saskia Teunissen (hoogleraar palliatieve zorg) vertelt waar mensen met kanker rond hun overlijden mee te maken krijgen.

Nabestaanden: afscheid nemen van een dierbare

Gaat je dierbare overlijden? Een uitvaart is heel belangrijk. Het helpt om te beseffen dat iemand echt is overleden. Het brengt familie en vrienden bij elkaar, zodat zij herinneringen en verdriet kunnen delen. Goed afscheid nemen, helpt bij de verwerking van het verlies.

De aangescherpte maatregelen voor groepsgrootte gelden niét voor uitvaarten. Op de website van de Rijksoverheid lees je de richtlijnen voor uitvaarten in coronatijd

Als je zorgt voor iemand die niet beter wordt

Ben je mantelzorger en wil je weten waar je rekening mee moet houden in de zorg voor jouw kwetsbare naaste? Lees dan waar je op moet letten als mantelzorger.