Kanker en corona: wat als je niet meer beter wordt?

Palliatieve zorg in coronatijd

Mensen met een lagere weerstand zijn kwetsbaarder voor het coronavirus. Je kunt een lagere weerstand hebben tijdens of net na een behandeling tegen kanker. Dit is ook zo voor mensen die kanker hebben en niet meer beter worden.

Wat is palliatieve zorg?

Ongeveer de helft van alle mensen met kanker krijgt vroeg of laat te horen dat ze niet meer beter worden. Na dit bericht kun je nog (enkele) weken, maanden of zelfs jaren leven. In deze periode krijg je medische zorg om de ziekte te remmen. Of om minder last te hebben van klachten. Dit heet palliatieve zorg.

Volg de richtlijnen van het RIVM

Ben je kwetsbaar voor corona doordat je kanker hebt en niet meer beter wordt? Dan is het voor jou en je bezoek extra belangrijk om de richtlijnen van het RIVM te volgen:

  • was vaak je handen, hoest en nies in de elleboog, gebruik papieren zakdoekjes
  • houd 1,5 meter afstand van mensen waarmee je niet samenwoont
  • ontvang geen bezoek als jij of zij klachten hebben als hoesten, niezen, verkoudheid en koorts
  • vermijd drukte

Wat als je erg ziek wordt in coronatijd

Het is ook in coronatijd goed om na te denken over wat je wensen zijn als je erg ziek wordt en kunt overlijden. Dat kan door de kanker zijn. Maar je kan ook overlijden doordat je er corona bij krijgt. Bedenk wat je belangrijk vindt:

  • Wat zijn je wensen voor zorg en behandeling?
  • Wil je nog naar een ziekenhuis als je erg ziek wordt?
  • Mag je dan bezoek ontvangen?
  • Wil je wel of niet gereanimeerd worden?
  • Waar wil je overlijden?

Misschien heb je hier al over nagedacht. Bespreek het ook met mensen die dicht bij je staan en met je arts. En kijk samen wat in jouw situatie het beste past.

Wie mag er bij je als je komt te overlijden

Ben je thuis? Dan kunnen de mensen met wie je woont bij je blijven. Verder is het belangrijk om verstandig met de richtlijnen van het RIVM om te gaan. Door bijvoorbeeld 1,5 meter afstand te houden tot mensen met wie je niet samenwoont. Dat kan erg verdrietig en moeilijk zijn.

Lig je in het ziekenhuis of verpleeghuis? Dan gelden de regels van die zorglocatie. Is het overlijden dichtbij? Dan mag er meestal wel iemand bij je zijn. Elk ziekenhuis en verpleeghuis heeft eigen afspraken over hoeveel mensen er dan bij je mogen zijn.

Heb je corona? Dan kan je naaste ook corona krijgen. Zij moeten daarom na contact met jou 14 dagen thuis blijven om te kijken of ze zelf klachten krijgen.

Saskia Teunissen (hoogleraar palliatieve zorg) vertelt waar mensen met kanker rond hun overlijden mee te maken krijgen.

Nabestaanden: afscheid nemen van een dierbare

Gaat je dierbare overlijden? Een uitvaart is in normale tijden vaak heel belangrijk. Het helpt om te beseffen dat iemand echt is overleden. Het brengt familie en vrienden bij elkaar, zodat zij herinneringen en verdriet kunnen delen. Goed afscheid kunnen nemen, helpt bij de verwerking van het verlies.

Helaas zijn er in coronatijd ook voor een uitvaart beperkingen. Dat kan extra verdrietig en eenzaam zijn. Op de website van de Rijksoverheid lees je de richtlijnen voor uitvaarten in coronatijd

Als je zorgt voor iemand die niet beter wordt

Ben je mantelzorger en wil je weten waar je rekening mee moet houden in de zorg voor jouw kwetsbare naaste? Lees dan waar je op moet letten als mantelzorger.