Kanker en corona: wat als je niet meer beter wordt?

Als je niet meer beter wordt

Palliatieve zorg in coronatijd

Mensen met kanker hebben meer kans om erg ziek te worden en te overlijden door het coronavirus. Dit is ook zo voor mensen die kanker hebben en niet meer beter worden.

Ongeveer de helft van alle mensen met kanker krijgt vroeg of laat te horen dat ze niet meer beter kunnen worden. Na dit bericht kun je nog (enkele) weken of maanden leven. Maar sommige patiënten leven nog jaren. In deze periode krijgt je medische zorg om de ziekte te remmen. Of om minder last te hebben van klachten. Dit heet palliatieve zorg.

Volg de richtlijnen van het RIVM

Ben je kwetsbaar voor corona doordat je kanker hebt en niet meer beter wordt? Dan is het voor jou en je bezoek extra belangrijk om de richtlijnen van het RIVM te volgen:

  • was vaak je handen, hoest en nies in de elleboog, gebruik papieren zakdoekjes
  • houd 1,5 meter afstand
  • ontvang geen bezoek als jij of zij zelf milde of erge klachten hebben als hoesten, niezen, verkoudheid, koorts
  • ontvang niet teveel bezoek: 1 of 2 vaste personen

Wat als je erg ziek wordt in coronatijd

Het is zeker ook in coronatijd goed om na te denken wat je wensen zijn als je erg ziek wordt en kunt overlijden. Dat kan door de kanker zijn. Maar je kan ook overlijden doordat je er corona bij krijgt. Bedenk wat je belangrijk vindt:

  • Wat zijn je wensen voor zorg en behandeling?
  • Wil je nog naar een ziekenhuis als je erg ziek wordt?
  • Mag je dan bezoek ontvangen?
  • Wil je wel of niet gereanimeerd worden?
  • Waar wil je overlijden?

Misschien heb je hier al over nagedacht. Bespreek het ook met mensen die dichtbij je staan en met je arts. En kijk samen wat in jouw situatie het beste past.

Wie mag er bij je als je komt te overlijden

Ben je thuis? Dan kunnen je naasten bij je blijven. Ook dan blijft het belangrijk om verstandig met de richtlijnen van het RIVM om te gaan. Door bijvoorbeeld niet te veel mensen te ontvangen. Dat kan erg verdrietig en moeilijk zijn.

Lig je in het ziekenhuis of verpleeghuis? Dan kan je in coronatijd helaas meestal weinig bezoek krijgen. Is het overlijden dichtbij? Dan mag er meestal wel iemand bij je zijn. Elk ziekenhuis en verpleeghuis heeft eigen afspraken over hoeveel mensen er dan bij je mogen zijn.

Heb je corona? Dan kan je naaste ook corona krijgen. Zij moeten daarom na contact met jou 14 dagen thuis blijven om te kijken of ze zelf klachten krijgen.

Saskia Teunissen (hoogleraar palliatieve zorg)  vertelt waar mensen met kanker rond hun overlijden mee te maken krijgen.

Nabestaanden: afscheid nemen van een dierbare

Gaat je dierbare overlijden? Een uitvaart is in normale tijden vaak heel belangrijk. Het helpt om te beseffen dat iemand echt is overleden. Het brengt familie en vrienden bij elkaar, zodat zij herinneringen en verdriet kunnen delen. Goed afscheid kunnen nemen, helpt bij de verwerking van het verlies.

Helaas zijn er in coronatijd ook voor een uitvaart beperkingen. Dat kan extra verdrietig en eenzaam zijn. Kan jij of een andere naaste niet bij de uitvaart zijn? Dan zijn er mogelijkheden om op een andere manier stil te staan bij het afscheid.

Hoe kun je afscheid nemen van een dierbare (pdf)

Als je zorgt voor iemand die niet beter wordt

Ben je mantelzorger en wil je weten waar je rekening mee moet houden in de zorg voor jouw kwetsbare naaste? Lees dan waar je op moet letten als mantelzorger.