Corona en je behandeling tegen kanker

Arts en patient in gesprek

Wat betekent het coronavirus voor (ex-)kankerpatiënten?

Het is begrijpelijk dat je je als (ex-)kankerpatiënt zorgen maakt over het coronavirus. Je bent kwetsbaarder dan andere mensen als je voor kanker wordt behandeld. Of als je net klaar bent met je behandeling. Je loopt dan een grotere kans op het krijgen van complicaties door het coronavirus. Kankerpatiënten zijn vaak ook langer ziek en hebben ergere klachten van het virus. Dit is vooral zo als je bent behandeld met chemotherapie of immunotherapie.  

Wat betekent corona voor mijn behandeling?

Corona kan gevolgen hebben voor je behandeling. Bijvoorbeeld dat het wordt uitgesteld, anders wordt ingericht, of je later begint. Artsen doen dit om de kans op een lagere weerstand kleiner te maken. Zodat je beter bent beschermd tegen het coronavirus. Het aanpassen van je behandeling gebeurt alleen als je arts denkt dat de kanker later nog steeds goed kan worden behandeld.

Word je behandeld voor kanker? Bespreek dan je met de arts of het kan doorgaan zoals gepland. Of dat je behandeling moet worden aangepast.

Moet je naar het ziekenhuis voor een controle-afspraak? En twijfel je of dat veilig is? Zeg niet zelf je afspraak af. Bespreek je angst of twijfel met je arts. Samen bepalen jullie wat voor jou de beste oplossing is.

Contact met de arts

Heb je zorgen over kanker, klachten die je eerst niet had, of twijfel je over een bezoek aan de arts? Neem dan contact op met je (huis)arts. Ook nu, want:

  • Het is belangrijk dat je op tijd zorg krijgt.
  • Het is veilig om naar de huisarts of het ziekenhuis te gaan dankzij alle maatregelen die zij nemen.
  • Artsen en ziekenhuizen hebben de tijd om je te helpen. Of verwijzen je door als dat niet zo is.

Stel niet zelf een afspraak uit. Bespreek dit altijd met je arts.

Meer informatie over behandelingen
Bij de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) vind je meer informatie over het coronavirus en de behandeling van kanker

Bij de patiëntenorganisatie Hematon vind je informatie over welke behandelingen van leukemie, lymfeklierkanker en multipel myeloom wel of niet kunnen worden uitgesteld.

Borstkankervereniging Nederland geeft informatie over corona en borstkanker.

Bij de patiëntenorganisatie Longkanker Nederland vind je informatie over longkanker en corona

De Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker geeft informatie over de behandeling van kinderen met kanker.

Hulp en steun in coronatijd

  • Op kanker.nl vind je meer informatie over kanker en het coronavirus. Daar lees je ook blogs van anderen en kun je elkaar op afstand ontmoeten.
  • Heb jij hulp nodig bij dagelijkse klusjes of wil je iemand helpen? Met KWF Vriendendienst schakel je makkelijk je vrienden, familie en buren in.
  • Heb je behoefte aan een praatje of steun? Veel inloophuizen zijn telefonisch bereikbaar. Ze organiseren ook verschillende online activiteiten. Kijk op ipso.nl voor een inloophuis bij jou in de buurt.
  • Heb je hulp nodig bij het stoppen met roken? De website ikstop.nu biedt hulp bij stoppen met roken in coronatijd.

De laatste informatie over het coronavirus lees je bij het RIVM.