Corona en je behandeling tegen kanker

Het is begrijpelijk dat je je als (ex)kankerpatiënt zorgen maakt over het coronavirus. Je vraagt je misschien af of je kwetsbaarder bent dan andere mensen als je voor kanker wordt behandeld. Of als je net klaar bent met je behandeling.

Wat betekent het coronavirus voor (ex)kankerpatiënten?

Veel kankerpatiënten zijn ouder dan 65 jaar en hebben ook andere ziektes zoals diabetes, long- of nieraandoeningen. Dan hebben zij een verhoogde kans om ernstiger ziek te worden van het coronavirus. Of kanker zelf een hoger risico geeft op complicaties bij corona, wordt nog wetenschappelijk onderzocht. Hieronder lees je over de eerste resultaten. We adviseren om altijd in overleg te gaan met je behandelend arts over jouw persoonlijke risico.

Eerste resultaten onderzoek naar corona bij kanker

Uit een eerste analyse in Nederland blijkt dat (naast bekende risicofactoren zoals leeftijd en geslacht) bepaalde groepen kankerpatiënten een groter risico hebben op een ernstig beloop van het coronavirus. Het gaat om patiënten met longkanker, of hematologische kanker (bloedkanker). Lees hier meer over dit onderzoek naar corona en kanker. Deze resultaten zijn niet alleen belangrijk voor het maken van behandelbeslissingen. Ze kunnen ook bijdragen aan adviezen over coronavaccinatie.

Wat betekent corona voor mijn behandeling?

Corona kan gevolgen hebben voor je behandeling. Bijvoorbeeld dat het wordt uitgesteld, anders wordt ingericht, of je later begint. Artsen doen dit om de kans op een lagere weerstand kleiner te maken. Zodat je beter bent beschermd tegen het coronavirus. Het aanpassen van je behandeling gebeurt alleen als je arts denkt dat de kanker op die manier nog steeds goed kan worden behandeld.

Moet je naar het ziekenhuis voor een controle-afspraak? En twijfel je of dat veilig is? Zeg niet zelf je afspraak af. Bespreek je angst of twijfel met je arts. Samen bepalen jullie wat voor jou de beste oplossing is.

Is het coronavaccin veilig als ik word behandeld voor kanker?

Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat je extra risico loopt op ernstige bijwerkingen als je kankerpatiënt bent en je laat vaccineren (bron: kanker.nl).

September 2021: In het UMC Groningen, Antoni van Leeuwenhoek en het Erasmus MC is onderzoek gedaan naar coronavaccinatie bij kankerpatiënten. Uit de resultaten blijkt dat vaccinatie met het Modernavaccin goed werkt bij de meeste patiënten die worden behandeld met chemo- of immunotherapie. Het vaccin is ook veilig voor hen. Slechts bij een kleine groep mensen worden te weinig antistoffen gemaakt voor optimale bescherming. In vervolgonderzoek kijkt men of een derde prik daar wel voor zorgt.

In juli 2021 zijn de 1e resultaten bekend gemaakt van een Belgische studie naar het effect van vaccinatie met het coronavaccin van BioNTech/Pfizer bij mensen die worden behandeld voor kanker. Daaruit blijkt dat kankerpatiënten niet meer of andere bijwerkingen hebben dan gezonde mensen. In dit nieuwsbericht lees je meer over deze studie.

Overleg altijd met je eigen arts wat in jouw situatie het beste is. 

3e coronaprik en een booster

Bij een deel van de mensen met een ernstige afweerstoornis is er onvoldoende of geen reactie van het afweersysteem na de 2e prik met een coronavaccin. Een 3e prik kan die afweerreactie verbeteren. Het RIVM adviseert wie een 3e prik kan krijgen:

  • mensen die een beenmerg- of stamceltransplantatie hebben gehad 
  • mensen met bepaalde vormen van bloedkanker
  • kankerpatiënten die zijn behandeld met chemotherapie en/of checkpointremmer, korter dan 3 maanden voor de coronavaccinatie

Patiënten die in november een uitnodiging voor een 3e prik hebben gehad, komen ook in aanmerking voor een boosterprik. 
De 3e prik is voor hen onderdeel van de basisvaccinatie, die voor de meeste andere mensen uit 1 of 2 vaccinaties bestaat. Dit is anders bij een booster. Dit is een extra prikkel voor het afweersysteem, een oppepper na de basisserie. De booster kan minimaal 3 maanden na de 3e prik worden gegeven.

Lees meer informatie over de 3e prik en booster
Lees het advies van de Gezondheidsraad

Contact met de arts

Heb je zorgen over kanker, klachten die je eerst niet had, of twijfel je over een bezoek aan de arts? Neem dan contact op met je (huis)arts. Ook nu, want:

  • Het is belangrijk dat je op tijd zorg krijgt.
  • Het is veilig om naar de huisarts of het ziekenhuis te gaan dankzij alle maatregelen die zij nemen.

Meer informatie over behandelingen

Bij de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) vind je meer informatie over het coronavirus en de behandeling van kanker

Bij de patiëntenorganisatie Hematon vind je informatie over welke behandelingen van leukemie, lymfeklierkanker en multipel myeloom wel of niet kunnen worden uitgesteld.

Borstkankervereniging Nederland geeft informatie over corona en borstkanker.

Bij de patiëntenorganisatie Longkanker Nederland vind je informatie over longkanker en corona

De Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker geeft informatie over de behandeling van kinderen met kanker.

Hulp en steun in coronatijd

  • Op kanker.nl vind je meer informatie over kanker en het coronavirus. Daar lees je ook blogs van anderen en kun je elkaar op afstand ontmoeten.
  • Heb jij hulp nodig bij dagelijkse klusjes of wil je iemand helpen? Met KWF Vriendendienst schakel je makkelijk je vrienden, familie en buren in.
  • Heb je behoefte aan een praatje of steun? Bij veel centra voor leven met en na kanker kun je terecht. Kijk op ipso.nl voor een centrum bij jou in de buurt.