Wat is kanker

KWF.nl > Kanker > Wat is kanker
Wat is kanker? Een goedaardig en een kwaadaardig gezwel

Het ontstaan, de symptomen en behandeling van kanker

​Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker. Elke soort kanker is een andere ziekte met een eigen behandeling. Eén eigenschap hebben ze wel allemaal: een ongecontroleerde deling van lichaamscellen.
 
Normaal regelt het lichaam de celdeling goed. Elke dag delen miljoenen cellen in het lichaam. Tijdens al die celdelingen kan er iets mis gaan. Door toeval, maar ook door schadelijke invloeden. Bijvoorbeeld door roken of te veel zonlicht.
Lees meer over risicofactoren van kanker
 
Bij een aantal fouten in dezelfde cel dat niet wordt gerepareerd gaat die cel zich ongecontroleerd delen. Zo ontstaat kanker. Cellen kunnen van een kwaadaardige tumor losraken en via het bloed en/of de lymfe ergens anders in het lichaam terechtkomen. Zij kunnen daar uitgroeien tot nieuwe tumoren: uitzaaiingen.

Soms ontstaat kanker in een orgaan, soms op meerdere plekken

Kanker die ontstaat in een orgaan heet solide kanker. Solide betekent vast, hecht en stevig. Door de ongecontroleerde celdeling ontstaat er een gezwel. Een ander woord voor gezwel is tumor. Er zijn goedaardige en kwaadaardige tumoren.

Soms ontstaat kanker in weefsels of cellen die op verschillende plaatsen in het lichaam zitten. Dit heet niet-solide kanker. Niet-solide betekent: vloeibaar of los. Voorbeelden van niet-solide kankersoorten zijn: leukemie, lymfeklierkanker, multipel myeloom.

Overleving van kanker

Bij kanker is het moeilijk aan te geven wanneer iemand echt genezen is. Ook na een behandeling die in opzet genezend is, bestaat het risico dat de ziekte terugkomt. We spreken daarom liever niet van genezingspercentages maar van overlevingspercentages. Daarbij wordt meestal een periode van 5 jaar vanaf de diagnose aangehouden. Meestal geldt: hoe langer de periode dat de ziekte niet aantoonbaar is, hoe kleiner de kans op terugkeer.
 
Op dit moment overleeft gemiddeld 64% van de patiënten de eerste 5 jaar. Maar de  overlevingskansen verschillen sterk per soort kanker. Zo hebben patiënten met borst-, prostaat- of huidkanker goede overlevingskansen (rond de 90%). Maar voor bijvoorbeeld patiënten met long- of alvleesklierkanker is de 5-jaarsoverleving veel slechter: voor longkanker 19% en bij alvleesklierkanker zelfs maar 9%. 
Overlevingscijfers van de afgelopen 6o jaar

10 signalen die kunnen wijzen op kanker

Deze klachten kúnnen symptomen van kanker zijn:
 • blijvende heesheid of hoest, bloed in opgehoest slijm
 • slikklachten
 • nieuwe of veranderende moedervlekken, zoals kleur, vorm, grootte, jeuk en snel bloeden
 • een schilferend plekje of een knobbeltje op de huid, wondje of zweertje dat niet geneest
 • een verdikking of knobbel(tje) ergens in het lichaam
 • blijvende verandering in de stoelgang zonder duidelijke aanleiding, bloed bij de ontlasting
 • veranderingen bij het plassen, bloed in de urine
 • bij vrouwen: ongewoon vaginaal bloedverlies of abnormale afscheiding
 • gewichtsverlies zonder aanleiding
 • onverklaarbare vermoeidheid

Deze symptomen hoeven niet te wijzen op kanker, ze kunnen ook bij andere ziektes voorkomen. Maar houden klachten langer dan 4 weken aan? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Bij ernstige klachten zoals bloedverlies, kun je beter al eerder gaan.  

In het begin van de ziekte komt pijn weinig voor. Is de ziekte verder in het lichaam doorgegroeid of zijn er uitzaaiingen? Dan kun je wel pijn hebben.
Op kanker.nl vind je meer informatie over de klachten bij verschillende kankersoorten. 

Behandeling van kanker

De behandeling van kanker kan gericht zijn op genezing, maar ook op het remmen van de ziekte. De arts kijkt samen met je wat in jouw situatie de mogelijkheden zijn. De meest gebruikte manieren om kanker te behandelen zijn:
 • opereren
 • bestralen
 • chemotherapie
 • immunotherapie
 • doelgerichte therapie
 • hormonale therapie

Vaak is een combinatie van behandelingen nodig. Op kanker.nl vind je meer informatie. Over een aantal behandelingen kan je een video bekijken. 

Select the Component and add.
Close

kanker.nl

​Op kanker.nl vind je meer informatie over kankersoorten, symptomen, behandeling en leven met kanker. Ook kun je in contact komen met andere patiënten.
Ga naar kanker.nl

Brochures over kanker

In onze brochures vind je meer informatie over kankersoorten, behandelingen en leven met kanker. Deze kun je gratis bestellen.
Alle KWF-brochures

Steun onderzoek

Dankzij wetenschappelijk onderzoek overleven steeds meer mensen kanker. Maar nog altijd overlijden jaarlijks zo'n 45.000 Nederlanders aan de ziekte. Met jouw hulp kunnen we zorgen voor doorbraken. Je steunt ons met elk bedrag – groot of klein.
Doneer nu