Alles over zonnebrandcrème

​Zonnebrandmiddelen zijn er in veel soorten en maten. Welke je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur, wat je fijn vindt of lekker vindt ruiken. Per merk kan de substantie verschillen: een spray, lotion en crème bieden een even goede bescherming. In lotions en gels zit meer water, waardoor ze makkelijker uit te smeren zijn. Crèmes bevatten meer vetten die uitdroging van de huid kunnen voorkomen. Een bijkomend voordeel van een crème is dat het niet bevriest: dat is belangrijk voor wintersporters.

Waar moet je op letten als je een zonnebrand koopt?

Bij het kopen van zonnecrème is het belangrijk dat je de juiste beschermingsfactor kiest voor je huidtype. De beschermingsfactor wordt aangeduid met Sun Protection Factor (SPF) op de verpakking. De keuze van de beschermingsfactor hangt samen met je huidtype. Gebruik in het algemeen altijd minimaal factor 30. Heb je een donker huidtype? Dan kan dit advies anders zijn.

Welke zonnebrand kies je voor kinderen?

We raden niet specifiek kinderzonnebrand aan. Als ouder wil je het beste voor je kind. Bekijk zelf welke producten je fijn vindt en hoe je kind reageert op het product. Gebruik zeker minstens factor 30 of 50 en houd baby’s uit de zon.

Er zijn zonnebrandproducten die speciaal zijn ontwikkeld voor kinderen. Vaak hebben deze producten minder toegevoegde stoffen, zoals parfum. Dat is fijn, want een kinderhuid is een stuk dunner dan die van een volwassene. De kinderhuid is hierdoor extra kwetsbaar voor de zon, maar ook voor irritaties. Wist je dat een aantal fabrikanten van zonnebrandcrèmes zich inzet voor KWF? Ze maken speciale zonnebrand voor kinderen en baby’s. Dat zijn Ladival, Naïf en Solat baby (eigen merk van Kruidvat).

Zijn zonnebrandcrèmes veilig?

We krijgen vaak de vraag of zonnebrandcrème veilig is. Sommige berichten stellen dat uv-filters en andere stoffen in zonnebrandcrèmes hormoon-verstorend en kankerverwekkend zouden zijn. Dit is niet waar. Zonnebrandcrèmes kun je veilig gebruiken. Zonnebrand en andere cosmetica zijn onderworpen aan strenge veiligheidseisen. Hormoon-verstorende stoffen mogen volgens de Europese wetgeving niet of slechts in beperkte mate worden toegepast in cosmetica. Het gaat dan om zulke kleine hoeveelheden dat de schadelijke gevolgen verwaarloosbaar zijn. Diezelfde wetgeving schrijft ook voor dat het gebruik van kankerverwekkende stoffen in cosmetica zijn verboden. Naast de Europese wetgeving is er nog een extra controle op de stoffen die gebruikt worden in cosmeticaproducten zoals zonnebrandcrème. Een gekwalificeerde veiligheidsbeoordelaar bekijkt of de gebruikte stoffen in het product veilig zijn.