UV en zonkracht

Wat is uv-straling?

Zonlicht bestaat voor een deel uit ultraviolette stralen (uv-straling). Er zijn 2 typen uv-stralen die huidkanker kunnen veroorzaken: 

  1. uva-straling: wolken of glas houden deze straling niet tegen en het dringt daarom diep in je huid. Een hoge dosis uva kan je huid dusdanig beschadigen dat het huidveroudering en huidkanker veroorzaakt.
  2. uvb-straling bereikt deels de aarde. Deze stralen zorgen ervoor dat je huid verkleurt. Je kan hierdoor dus verbranden. Maar uvb heeft ook positieve effecten, zoals de aanmaak van vitamine D. 

Er is een derde uv-straal: uvc. Deze uv-straling is het meest schadelijk, maar bereikt het aardoppervlak niet door de ozonlaag. 

Alles over zonkracht

De hoogte van de zon & zonkracht

Hoe hoger de zon staat, hoe sterker de zonkracht. De afstand die uv-stralen door de dampkring moeten afleggen, is ’s middags het kortst, als de zon recht boven ons staat. De zonkracht hangt af van:

  1. Het jaargetijde: in de zomer is in Nederland de zonkracht 's middags maximaal 6 of 7 en in de winter vaak minder dan 1;
  2. Tijdstip van de dag: de zonkracht is in Nederland het sterkst tussen 12.00 en 15.00 uur;
  3. Je locatie op aarde: hoe dichter bij de evenaar, hoe sterker de uv-straling en hoe kleiner de seizoensverschillen. En: hoe hoger (in de bergen), hoe sterker de uv-straling.

Dikte van de bewolking & zonkracht

Als de lucht zwaarbewolkt is, komt er nauwelijks uv-straling door. Bij heiig weer (dunne, nevelige bewolking) bereikt wél veel uv-straling de aarde.

Weerkaatsing & zonkracht

Uv-straling wordt sterker door weerkaatsing via zand en water (10 tot 20%). De weerkaatsing via verse sneeuw en ijs is zelfs 80 tot 90%.

Dikte van de ozonlaag & zonkracht

De ozonlaag beschermt onze aarde tegen uv-straling. De dikte van de ozonlaag neemt steeds meer af. Hoe dunner de ozonlaag, hoe meer uv-straling wordt doorgelaten en hoe sterker de zonkracht. De ozonlaag is het dunst boven Nieuw-Zeeland en Australië.