Feiten en fabels over zonbescherming

Fietsen in de zon

Zonbescherming: wat is waar en wat niet?

Is de bescherming voor kinderen hetzelfde als voor jou? Is zonnebrandcrème slecht voor je? Ben je beschermd door kleding? En is 1x smeren per dag voldoende? Wij zetten alle feiten en fabels voor je op een rij.

Fabels en feiten over zonbescherming

Dat klopt niet.
Een kinderhuid moet je extra beschermen tegen de zon. Kinderen verbranden sneller en hun huid wordt sneller beschadigd. Verbrand een kind door de zon? Dan heeft hij of zij later meer kans op huidkanker.

Lees hoe je je kind beschermt tegen de zon

Dat is waar.
Ook in de schaduw, onder een parasol of met bewolking kan je verbranden door de zon.

Lees over zonkracht en de kans op verbranding

Dat is niet waar. 
De huid verbrandt door de zonkracht: de hoeveelheid uv-stralen die de aarde bereiken. De zonkracht is niet afhankelijk van de temperatuur buiten. Dus ook op een koude zomerdag kan de zonkracht sterk zijn.

Op wintersport kan de uv-straling zelfs nog sterker worden door de weerkaatsing van het zonlicht via sneeuw en ijs.

Dat is waar.
De meeste kleding beschermt prima. Let wel op: hoe lichter de kleding en hoe dunner de stof, hoe meer uv-straling het doorlaat. Een wit T-shirt bijvoorbeeld beschermt met een SPF (beschermingsfactor) 15. Wordt gewone kleding nat? Dan beschermt het minder goed.

Ga je lang naar buiten? Of is je huid erg gevoelig? Dan is er speciale uv-werende kleding. Deze beschermt je huid met een beschermingsfactor 50. Ook als het nat wordt.

Dit is niet verstandig. 
Je huid blijft wel vitamine D aanmaken, maar hoe langer je in de zon bent hoe groter de kans is op verbranding.

Je hebt vitamine D nodig. Maar de meeste mensen maken genoeg vitamine D aan als zij in de lente en zomer een kwartier met handen, gezicht en nek onbeschermd in de zon zijn. Je wil niet te vaak dezelfde huid onbeschermd laten. Daarom is nog beter om met zoveel mogelijk huid in de zon te zijn. Maar dan niet langer dan een paar minuten!
Let op: kinderen moeten altijd beschermd de zon in.

Sommige mensen maken zelf niet genoeg vitamine D aan. Dan kan het nodig zijn om extra vitamine D binnen te krijgen. Overleg met je huisarts of vitamine D-tabletten goed zijn voor je.

Lees meer over zon en vitamine D

Dat klopt. 
Je maakt wel vitamine D aan onder de zonnebank, maar je hebt veel meer licht nodig om een beetje vitamine D aan te maken. En zo lang en zo vaak onder de zonnebank is niet gezond. 
Je hebt zonnebanken ook helemaal niet nodig, want de zon, goede voeding en zo nodig vitamine D-tabletten zorgen samen voor genoeg vitamine D.

Lees waarom de zonnebank slecht is voor je gezondheid

Dit is niet waar.
Er zijn 2 soorten uv-straling. UVA en UVB. 

UVB-straling geef direct schade: je huid wordt rood en verbrandt. Dit vergroot de kans op huidkanker. Deze straling komt niet door glas heen.
UVA komt wel door glas. Het dringt diep in je huid en kan je huid zo beschadigen: je huid veroudert sneller en je kan er huidkanker door krijgen.
Ook als je achter glas zit, is bescherming dus belangrijk.

Fabels en feiten over zonnebrandcrème

Nee, dit is niet waar.
In sommige berichten staat dat uv-filters en andere stoffen in zonnebrandcrèmes kankerverwekkend zouden zijn. Dit klopt niet.

Er gelden strenge veiligheidseisen vanuit de Europese wetgeving. Daarin staat dat kankerverwekkende stoffen in cosmetica verboden zijn. 
Ook worden zonnebrandcrèmes extra gecontroleerd door een veiligheidsbeoordelaar. Deze bekijkt of de gebruikte stoffen in het product veilig zijn.

Zonnebrandcrèmes kun je dus veilig gebruiken.

Allergie

Wel kunnen stoffen in zonnebrandcrème bij sommige mensen een allergische reactie geven. Op de site Waar Zit Wat In vind je een overzicht van stoffen die in zonnebrandcrème zitten. En waar sommige mensen allergisch op reageren. Ben je gevoelig voor 1 van de stoffen? Kies dan een zonnebrandcrème waar die stof niet in zit.

Dat klopt. 
Wat de prijs van je zonnebrandcrème ook is, ze beschermen allemaal even goed. Het verschil zit vaak in de extra’s eromheen. Denk aan de verpakking, geur of de smeerbaarheid. Toch beschermt een goedkope fles je net zo goed als een dure. Beschermingsfactoren (SPF) betekenen overal ter wereld hetzelfde. 

Dit is niet waar. 
Ben je in de zon? Smeer je dan 1 x per 2 uur in. Heb je gezwommen, veel gezweet of jezelf afgedroogd? Dan moet je je opnieuw insmeren. Ook als er waterbestendig op het flesje staat.

Smeer niet te weinig. Je bent dan minder goed beschermd.

Lees meer over zonbescherming

Dat is waar. 
Zonnebrandcrème kun je niet eindeloos bewaren. Na opening kun je het nog 12 maanden gebruiken. Nadat de verpakking is geopend of te warm is geworden, kan de beschermingsfactor minder worden. De crème beschermt je huid dan minder goed. Bewaar zonnebrandcrème daarom niet te lang. En laat het niet in de volle zon of warme auto staan.

Hoe bewaar ik zonnebrandcrème het best?

  • gesloten in de schaduw
  • thuis op kamertemperatuur
  • niet in de auto waar grote verschillen in temperatuur zijn en het heet kan worden

Dat klopt niet. 
Het is een misverstand dat je niet bruin wordt wanneer je smeert met een hoge factor zonnebrandcrème. De SPF (beschermingsfactor) heeft invloed op hoelang je in de zon kan zonder te verbranden. 
En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. Je huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer bruin als je goed smeert.

Welke factor zonnebrandcrème kies je?

Dat klopt.
Je huid verbrandt wel minder snel, maar je kunt nog steeds verbranden als je je niet insmeert.

Dit is niet waar.
Waterproof of waterresistant betekent dat de zonnebrandcrème tijdens het zwemmen beter op je huid blijft zitten. Maar dit betekent niet dat de crème de hele dag blijft zitten. Heb je gezwommen, veel gezweet of je afgedroogd? Smeer je dan ook met waterproof zonnebrandcrème opnieuw in.