Uv-werende kleding

Meisje met zwembandjes

Kleding als zonbescherming

Je kind goed beschermen tegen de zon, gaat verder dan alleen insmeren. Een hoedje of pet en uv-werende kleren zijn een extra bescherming. Daarbij vinden baby’s en kinderen insmeren niet altijd het leukste wat er is, terwijl juist hun huid extra kwetsbaar is. Kleding is de ideale extra bescherming. 

Voordelen van uv-kleding  

Sommige kleding laat nog uv-straling door. Als je zeker wilt zijn van bescherming tegen de zon, kies dan voor uv-werende kleding. Voordelen van uv-werende kleding :

1. Beschermt net zo goed als zonnebrandcrème met minimaal factor 50. Ook als de kleding nat wordt
2. Het droogt snel en is ademend
3. Je kunt het makkelijk uitspoelen, dat is bij katoenen shirtjes lastiger

Een hoedje of een petje zorgen voor goede bescherming voor gezicht, hoofd, nek en oren. 

Hoe zit het met gewone kleding? 

Je kunt je kind ook beschermen met gewone kleding of bijvoorbeeld met een omslagdoek. Let hierbij wel op het materiaal: hoe lichter van kleur en hoe dunner de stof, des te meer uv-straling de kleding doorlaat. Een droog wit T-shirt biedt bijvoorbeeld een bescherming van SPF 15. Als gewone kleding nat wordt, houdt het nog minder uv-straling tegen. 

Kies een goed zonnebrilletje

Kinderogen zijn kwetsbaar. Uv-straling kan schade aan de ogen veroorzaken. Zorg er dus voor dat je kind een goede kinderzonnebril met 100% uv-bescherming draagt. Dit kun je herkennen aan de aanduiding UV400 of 100%UV. Kies een zonnebril met volledig gesloten zijkanten zodat de uv-straling niet van opzij de ogen bereikt. De CE-codering 0 t/m 4 (vaak vermeld op stickers) is géén maat voor uv-bescherming, maar zegt iets over de hoeveelheid zichtbaar licht die de glazen doorlaten. Hoe hoger het getal, hoe donkerder het zicht en hoe kleiner de kans op verblinding. In de regel volstaat CE3.  

Let op dat goedkope (speelgoed)zonnebrilletjes vaak geen (goede) uv-bescherming bieden, ook al zijn de glazen donker. Ze vergroten zelfs het risico omdat de donkere glazen tot verwijding van de pupillen leiden, waardoor meer uv-straling de ogen treft. 

Voor meer informatie over zonnebrillen verwijzen we naar het Oogfonds.