Insmeren en kinderen

Kinderen met zonnebrandcreme

Smeren met zonnebrandcrème

Om verbranding te voorkomen smeren we kinderen, als het goed is, massaal in met zonnebrandcrème. Toch wordt er vaak niet genoeg gesmeerd. Of wordt er wel gesmeerd op het strand, maar niet op andere momenten. Bij het fietsen of wandelen vangen kinderen ongemerkt een hoop zonnestralen. Ook als de zon zich minder laat zien, bijvoorbeeld op een bewolkte dag. 

5 smeertips:

  • Gebruik voor kinderen een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minstens 30
  • Smeer je kind(eren) ’s ochtends in, na het tandenpoetsen bijvoorbeeld. Zo wordt het onderdeel van de routine en kan de crème goed intrekken.
  • Herhaal het smeren iedere 2 uur. Smeer ook opnieuw wanneer je kindje uit het water komt, is afgedroogd of heeft gespeeld en gezweet.
  • Is insmeren een struggle? Maak van het insmeren een spelletje. Zet stipjes op armen, benen of gezicht en laat je kindje de stipjes met elkaar verbinden.  Of smeer elkaar in.
  • Weinig tijd of heeft je kindje geen zin in een spelletje? Laat je kind met de dop van de zonnebrandcrème spelen of geef ze een tussendoortje ter afleiding. 

Houd baby's altijd uit de volle zon. Blijf  tussen 12 en 3 uit de zon, ook als de kinderen goed zijn ingesmeerd. De zonkracht is dan het hoogst. De zonkracht in Nederland ligt in de zomermaanden tussen de 4 en 7. Vanaf zonkracht 7 à 8 verbrandt de huid al na tien minuten.

Welke zonnebrandcrème kies je voor kinderen?

We raden niet specifiek kinderzonnebrand aan. Als ouder wil je het beste voor je kindje. Bekijk zelf welke producten jij fijn vindt en hoe je kindje reageert op het product. Gebruik zeker minstens factor 30 of 50 en houd baby’s uit de zon. Er zijn zonnebrandproducten die speciaal ontwikkeld zijn voor kinderen. Vaak hebben deze producten minder toegevoegde stoffen zoals parfum. Dat is fijn, want een kinderhuid is een stuk dunner dan die van een volwassene. De kinderhuid is hierdoor extra kwetsbaar voor de zon, maar ook voor irritaties.

Hoe vaak smeren?

Elke 2 uur smeren is echt een must.  Anders is je kindje niet optimaal beschermd tegen de zon. Waterproof of waterresistant geeft aan dat de zonnebrandcrème tijdens het zwemmen beter op de huid blijft zitten. Maar betekent niet dat de crème de hele dag blijft zitten. Na het zwemmen moet je wel opnieuw smeren.

Hoeveel zonnebrandcrème smeren?

Houd er rekening mee dat de beschermingsfactor omlaag gaat als je te dun smeert. Smeer dus dik. Gebruik minimaal 7 theelepels per smeersessie. Gebruik 1 theelepel crème voor gezicht en hals, 2 voor armen en schouders, 2 voor borst, buik en rug , 2 voor benen en voeten.