Stoppen met roken

verpakking van sigaretten

Heeft stoppen met roken altijd zin?

Stoppen met roken heeft altijd zin. Op jonge leeftijd én op latere leeftijd. 

Stoppen met roken is natuurlijk goed voor je gezondheid. Wie stopt met roken, heeft al na een paar jaar minder kans op hart- en vaatziekten. Die kans is dan bijna gelijk aan het risico van mensen die nooit rookten. Ook het risico op kanker neemt af met de jaren. En stoppen is pure gezondheidswinst, op elke leeftijd. Sigaretten laten liggen is één van de beste dingen die een roker voor de gezondheid kan doen. Ga maar na: 1 op de 2 rokers overlijdt aan de gevolgen van roken, 1 op de 4 al voor zijn 65e verjaardag.

Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met roken?

Je lichaam begint meteen met het herstellen van de schade door de chemische stoffen in sigarettenrook. Nieuwe cellen nemen de plaats in van de beschadigde lichaamscellen. Meteen na het stoppen met roken, neemt de kans op longkanker af. Maar het kost tijd om de schade volledig te herstellen. Enkele voorbeelden van wat er gebeurt met je lichaam:

24 uur: Alle sporen van koolmonoxide hebben het lichaam verlaten. Je moet veel hoesten. De longen doen een schoonmaakactie door het vuil in je longen naar buiten te werken. Je bloeddruk en de kans op een hartinfarct dalen.
48 uur:  Alle nicotine is uit het lichaam. Smaak- en reukvermogen verbeteren.
72 uur:  Ademen gaat makkelijker en je hebt meer energie.
5 jaar:  De kans op mondholte- of slokdarmkanker is gehalveerd en de achteruitgang van de longfunctie van een COPD-patiënt (longziekte) is vergelijkbaar met een nooit-roker.
10-15 jaar: Het risico op longkanker is nu gehalveerd ten opzichte van mensen die zijn blijven roken. 
> 15 jaar: Het risico op longkanker blijft dalen.

Behalve minder gezondheidsrisico’s levert niet-roken ook minder stank en meer geld op. Een roker die een pakje per dag rookt, spendeert jaarlijks bijna 3.000 euro aan sigaretten.

Roken is verslavend. Dat betekent dat mensen erg gewend zijn aan roken. Het lijkt alsof ze niet zonder kunnen. Roken is daarmee ook een geestelijk verslaving. De routine van het roken moet worden doorbroken. Daardoor kan stoppen met roken moeilijk zijn. 

Kun je een ‘beetje’ stoppen?

Sommige rokers willen ‘een beetje’ stoppen met roken. Deze mensen proberen dan minder sigaretten te roken. Soms lukt dat een tijdje. Maar het is best lastig. Zodra je minder gaat roken, krijgt je lichaam minder nicotine binnen. Het lichaam vraagt dan om meer nicotine; om de hoeveelheid die het gewend is. Gevolg: je krijgt zin in roken. Daarom is het minder roken moeilijk vol te houden. Het is beter en makkelijker om helemaal te stoppen. Minder gaan roken kan wel een stap zijn naar helemaal niet roken.