Stoppen met roken

Man en vrouw zitten tegenover elkaar

Stoppen met roken heeft altijd zin

Stoppen met roken heeft altijd zin, óók op latere leeftijd dus. Ook op jonge leeftijd heeft stoppen met roken zin.

Stoppen met roken is natuurlijk goed voor je gezondheid. Wie stopt met roken heeft al na een paar jaar veel minder kans op hart- en vaatziekten. Die kans is dan bijna gelijk aan het risico van mensen die nooit rookten. Voor kanker duurt het langer om het risico weer bijna gelijk te krijgen met nietrokers. Maar het kan zeker! En stoppen is pure gezondheidswinst, op elke leeftijd. Stoppen met roken is één van de beste dingen die een roker voor zijn gezondheid kan doen. Ga maar na: 1 op de 2 rokers overlijdt aan de gevolgen van roken, 1 op de 4 al voor zijn 65e verjaardag.

Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met roken?

Je lichaam begint meteen met het herstellen van de schade door de chemische stoffen in sigarettenrook. Nieuwe cellen nemen de plaats in van de beschadigde lichaamscellen. Meteen na het stoppen met roken neemt de kans op longkanker af. Maar het kost tijd om de schade volledig te herstellen. Enkele voorbeelden van wat er gebeurt met je lichaam na:

24 uur: Alle sporen van koolmonoxide hebben het lichaam verlaten. Je moet veel hoesten. De longen werken aan een schoonmaakactie door het vuil in je longen naar buiten te werken. Je bloeddruk en de kans op een hartinfarct dalen.
48 uur:  Alle nicotine is uit het lichaam. Smaak- en reukvermogen worden beter.
72 uur:  Ademen gaat makkelijker en je hebt meer energie.
5 jaar:  De kans op mondholte- of slokdarmkanker is gehalveerd en de achteruitgang van de longfunctie van een COPD-patiënt is vergelijkbaar met een nooit-roker.
10 jaar: Het risico op longkanker is gedaald tot 2x zo groot als bij nooit-rokers.
20 jaar: Het risico is bijna hetzelfde als dat van iemand die nooit heeft gerookt. 

Maar behalve minder gezondheidsrisico’s levert niet roken ook minder stank en meer geld op. (Een roker die een pakje per dag rookt spendeert jaarlijks bijna 2.400 euro aan sigaretten). Roken is verslavend. Dat betekent dat mensen erg gewend zijn aan roken. Het lijkt alsof ze niet zonder kunnen. Roken is daarmee ook een geestelijk verslaving. Daardoor kan stoppen met roken heel moeilijk zijn. De routine van het roken moet je doorbreken. En dat is heel lastig.

Kan je een ‘beetje’ stoppen?

Sommige rokers willen ‘een beetje’ stoppen met roken, niet helemaal. Deze mensen proberen dan minder sigaretten te roken. Soms lukt dat een tijdje. Maar bijna niemand houdt dit vol. Zodra je minder gaat roken, krijgt je lichaam minder nicotine binnen. je lichaam vraagt dan om meer nicotine: het vraagt om de hoeveelheid die het gewend is. Gevolg: je krijgt zin in roken. Daarom is het minder roken moeilijk vol te houden. Het is beter en makkelijker om helemaal te stoppen. Minder gaan roken kan wel een stap zijn naar helemaal niet roken.