Sjoemelsigaret

verpakking van sigaretten

Wat is de sjoemelsigaret?

In een juridisch onderzoek voor de aangifte tegen de tabaksindustrie bracht advocate Bénédicte Ficq een aantal ernstige feiten aan het licht. Bijvoorbeeld dat rokers al jarenlang bewust worden misleid door de tabaksfabrikanten met de sjoemelsigaret.

Deze term slaat op de kleine gaatjes die tabaksfabrikanten in de filters van sigaretten maken. Rokers sluiten die gaatjes grotendeels af tijdens het roken met hun mond en vingers. Iets wat tijdens het testen van sigaretten op giftige stoffen niet gebeurt. Zo krijgen rokers dus veel meer giftige en verslavende stoffen binnen dan volgens de tabakswet mag.

Video (49 sec): Hoe werkt de sjoemelsigaret?

Ventilatiegaatjes in sigaretten en longkanker

In een artikel uit de Volkskrant (mei 2017) kwam naar voren dat er hoogstwaarschijnlijk een verband is tussen de sjoemelsigaret en de toename van adenocarcinoom, de meest voorkomende vorm van longkanker. Dit bleek uit nieuw onderzoek van het Nationaal Kankerinstituut in de Verenigde Staten. Volgens longarts Wanda de Kanter verklaart dit waarom het aantal mensen met longkanker toeneemt, hoewel het totale aantal rokers daalt.

De Kanter, longarts in het Antoni van Leeuwenhoek en voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd: "Die gaatjes, die in alle sigarettenfilters zitten, zijn door de tabaksindustrie bedacht om rookmachines te bedotten. De mens sluit die gaatjes af met lippen en vingers, en krijgt zo onbewust veel meer kankerverwekkende stoffen - teer en nicotine - binnen dan de controlerende rookmachine registreert."

Testen met de rookmachine

NRC bezocht d​e rookmachine van het RIVM in december 2016. ​Die rookmachine meet hoeveel giftige stoffen er in een sigaret zitten. Volgens het officiële ISO-protocol, de test waarmee tabaksfabrikanten moeten rekenen, mag de machine één trekje per minuut nemen. Dat is een kleine 35 milliliter lucht in totaal. Ter vergelijking: de gemiddelde roker neemt twee trekjes per minuut, van bijna twee keer dat volume.
 
De rookmachine kán wel intensiever roken: vaker en met grotere hijsen. ‘Canadian intense’ heet die methode. Dat protocol eist nog iets: dat de kleine gaatjes in de sigarettenfilter zijn afgeplakt. De gaatjes die volgens advocaat Bénédicte Ficq van elke sigaret een sjoemelsigaret maken.
 
Wil je meer weten over de testomgeving van sigaretten? Lees dan het volledige artikel uit de NRC.