Omgaan met roken

Meisjes willen geen sigaret

Zo normaal vinden we sigaretten

​Vandaag de dag weten we dat de sigaret ongezond is. Vaak blijven we onbewust de sigaret nog accepteren in onze maatschappij. Als je erover nadenkt, blijft het toch best gek dat een product waar je ziek van kan worden, nog zo normaal gevonden wordt. Terwijl 95% van de Nederlanders weet dat roken het risico op kanker verhoogt.

Onschuldig product

Supermarkten halen producten massaal uit de schappen als blijkt dat er bacteriën in zitten omdat het “een gevaar voor de gezondheid kan vormen”. Een sigaret waar kankerverwekkende stoffen in zitten, vormt een gevaar voor de gezondheid, maar mag wel verkocht worden. Huh? Dat is best gek. Op die manier wordt de suggestie gewekt dat het om een normaal product gaat en het allemaal wel mee valt. Dit alles wekt de indruk voor kinderen dat het gaat om een onschuldig en normaal product. Terwijl dit product in Nederland wel jaarlijks 20.000 mensen doodt. 

Onbewuste keuze

Doordat sigaretten als een normaal product gezien worden, is de kans dat kinderen beginnen met roken groot. Je vraagt je nu waarschijnlijk af, hoezo? Een vrije keuze heeft iedereen, maar een kind maakt geen bewuste keuze als het gaat om roken. Ze overzien simpelweg langetermijneffecten niet. Hersenen van kinderen zijn daar nog niet voldoende voor ontwikkeld.

Goede voorbeeld

Roken langs de sportlijn, (volle) asbakken op het sportterras tussen bekers ranja en speeltuinen waar gerookt wordt. Het zijn een paar voorbeelden van plekken waar veel jonge kinderen komen. In restaurants mag niet meer gerookt worden. Maar waarom nog wel op kindvriendelijke plekken? Samen kunnen we het goede voorbeeld geven zodat ze het opsteken van een sigaret niet als iets vanzelfsprekends gaan zien.