Het ontvankelijke puberbrein

tiener

Iedere dag raken kinderen verslaafd aan roken

Roken is een verslaving waar je niet makkelijk vanaf komt. En van roken kun je doodgaan. Dat weten we ondertussen. Iedere week raken honderden kinderen verslaafd aan roken in Nederland. Ieder kind dat verslaafd raakt aan roken is er één te veel. De tabaksindustrie speelt hier een belangrijke rol in. Maar wij ook. Want zolang wij sigaretten normaal vinden, vinden onze kinderen dat ook. Zo is de kans groter dat kinderen eerder beginnen met roken.

Puberbrein 

In de pubertijd zijn hersenen nog niet uitontwikkeld vertelt Willemsen: ‘Wetenschappers noemen dat ook wel het ‘‘puberbrein”, het is impulsiever en kan minder makkelijk weerstand bieden tegen impulsen van buitenaf.  Als jongeren die impulsen vaak hebben, dan prikkelt dat sneller hun nieuwsgierigheid.’ Deze groep is dus relatief makkelijk te verleiden. De tabaksindustrie springt hier op in. ‘Sinds de tabaksindustrie niet meer op straat, op televisie en in de bioscoop mag adverteren, wordt het marketingbudget grotendeels ingezet op het pakje zelf én de verkooppunten.’ Hoe dit gebeurt?  

  • de tabaksindustrie stopt chocola, munt, honing, vanille en drop in een sigaret om deze lekkerder te maken;
  • pakjes zien er mooi uit voor kinderen, bijna als een soort snoepverpakking;
  • pakjes worden prominent neergezet, zichtbaar voor kinderen op wel 30.000 plaatsen in Nederland.

‘In stationskiosken liggen sigaretten nu gewoon naast snoep en snacks. Dat wekt de indruk dat het gaat om een begerenswaardig en onschuldig product.  Als sigaretten uit het zicht liggen, geeft dat duidelijker de boodschap dat het geen normaal product is.'

Geen enkele ouder in Nederland wil dat zijn kind begint met roken. Als we willen dat kinderen later niet beginnen met roken, zullen we moeten beginnen met sigaretten niet als een normaal product te zien.