Gevolgen van roken

verpakking van sigaretten

Roken en kanker

Veel mensen denken dat roken vooral (of zelfs alleen maar) longkanker veroorzaakt. Het klopt dat roken véél meer kans geeft op longkanker. 86% van alle longkankergevallen komen door roken. Roken veroorzaakt ook andere kankersoorten, zoals alvleesklierkanker, borstkanker, baarmoederhalskanker en blaaskanker. 

Als je stopt met roken, dan nemen deze risico’s weer af.

Andere nadelen van roken

Door de rook kunnen je longen flink beschadigd raken. Vaak resulteert dat in verschillende longaandoeningen zoals COPD. Niet alleen je longen worden aangetast door het roken van een sigaret, ook je hart en vaten krijgen het flink te verduren.

Aan de binnenkant van je lichaam gebeurt dus een hoop. Maar ook aan de buitenkant laat roken sporen achter, zo worden je nagels en tanden bruin en veroudert je huid veel sneller. Moeilijk zwanger worden is ook een gevolg van roken. Als je zwanger bent en doorrookt, kan het een vroeggeboorte een miskraam of een doodgeboorte veroorzaken. 

Rokers sterven gemiddeld 10 jaar eerder dan niet rokers. In Nederland gaat het om 20.000 doden per jaar. Dat zijn er meer dan er elk jaar sterven aan drank, drugs, misdaad en verkeer bij elkaar. 

Kankerverwekkende stoffen

In tabaksrook zitten duizenden chemische stoffen, waarvan er zeker 70 kankerverwekkend zijn. De belangrijkste drie stoffen die grote problemen geven zijn: teer, koolmonoxide en nicotine.

  • Teer kan leiden tot bronchitis, longemfyseem, longkanker en keel-, slokdarm- en strottenhoofdkanker.
  • Koolmonoxide leidt tot verminderde conditie, aderverkalking, hartklachten (Angina pectoris, hartinfarct), herseninfarct en hersenbloeding.
  • Nicotine leidt tot verslaving en een verhoogde bloeddruk.

Naast longkanker vergroot roken de kans op meer soorten kanker zoals mondkanker, strottenhoofdkanker, keelkanker, slokdarmkanker, nierkanker, baarmoederhalskanker, leverkanker, blaaskanker, alvleesklierkanker, maagkanker, darmkanker en bepaalde vormen van leukemie (met name acute myeloïde leukemie).