Aangifte tegen de tabaksindustrie

verpakking van sigaretten

In maart 2017 sloten wij ons aan bij de aangifte tegen de 4 grootste tabaksproducenten in Nederland: Philips Morris International, British American Tobacco, Imperial Tobacco en Japan Tobacco International. Deze zaak was vooral gericht op de sjoemelsigaret. De aangifte werd in september 2016 gestart door advocate Bénédicte Ficq in opdracht van Anne Marie van Veen, Lia Breed en de Stichting Rookpreventie Jeugd.

Waarom sloot KWF zich aan bij de strafzaak?

Bijna 30% van alle kankersterfte komt door roken. Daarom maken wij ons hard voor het beschermen van kinderen om te voorkomen dat zij beginnen met roken. We willen hen ook beschermen tegen de misleiding van de tabaksindustrie met hun sjoemelsigaret, waardoor rokers méér giftige stoffen inademen dan volgens de tabakswet mag. Deze strafzaak leverde daar een belangrijke bijdrage aan.

Wat is de status van de rechtszaak tegen de tabaksindustrie?

Na een hoger beroep besloot het gerechtshof in Den Haag op 6 december 2018 dat er geen grond is voor vervolging van de tabaksindustrie, omdat ze zich houden aan de wettelijke regels. In die beslissing zei het Hof ook:

  • Dat deze zaak een nieuwe impuls aan het rookdebat gaf;
  • Dat de tabaksindustrie willens en wetens een schadelijk en verslavend product maakt, gericht op het maken van financiële winst; 
  • Dat ze de noodzaak erkennen om roken, met name door jongeren, uit te bannen en zo een rookvrije generatie te creëren.

61% vindt de aangifte een goede zaak

Sinds de eerste aangifte in 2016 sloten tientallen aangevers zich bij aan de zaak, onder wie artsen, GGD`s, verslavingsinstellingen, ziekenhuizen, scholen en gemeentes. Uit onderzoek van Kantar Public (mei 2018) in opdracht van KWF blijkt dat een ruime meerderheid (61%) van de Nederlandse bevolking het goed vindt dat de tabaksindustrie ter verantwoording wordt geroepen.