Twee prikken tegen baarmoederhalskanker

tiener

Waarom zijn twee vaccinaties nodig?

​Om goed beschermd te zijn tegen HPV is een tweede prik belangrijk. Bij elke prik wordt de afweer van het lichaam versterkt net zolang tot er voldoende bescherming is tegen het virus. Besmet raken met HPV is dan niet meer mogelijk.

Twee uitnodigingen

Meisjes krijgen in het jaar dat ze 13 jaar worden een uitnodiging om de HPV-vaccinaties te halen. Deze uitnodiging wordt verstuurt via de post. De uitnodiging voor de eerste prik komt in de eerste helft van het jaar. In de tweede helft van het jaar volgt de uitnodiging voor de tweede prik. Tussen deze twee prikken zit zes maanden.

15 jaar of ouder?

Meisjes van 13 jaar hebben twee vaccinaties nodig tegen HPV. Meisjes die na de 15e verjaardag starten met de HPV-prik, hebben drie prikken nodig. Waarom dit verschil? Voor meisjes van 15 jaar of ouder zijn drie prikken nog nodig om volledig beschermd te zijn.  Oudere meisjes bouwen namelijk minder snel afweer op.

Prik gemist, wat nu?

Tijdens het tweede prikmoment kan de eerste vaccinatie alsnog gehaald worden. Meisjes die beide prikmomenten gemist hebben, kunnen contact opnemen met het centrum Jeugd en Gezin.

De prikmomenten komen niet uit

Komen de prikmomenten niet uit en worden er geen andere data genoemd in de uitnodigingsbrief? Neem dan contact op met de GGD of het centrum Jeugd en Gezin om een nieuwe afspraak te maken. Dit kan bijvoorbeeld via jouwggd.nl.