HPV: wat is het?

HPV-virus onder de microscoop.

Hoe zorgt dit virus voor baarmoederhalskanker?

​HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Er zijn veel verschillende typen HPV virussen, de typen 16 en 18 zijn de meest voorkomende virussen. Deze virussen kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken. HPV is heel besmettelijk en komt veel voor. Zo’n 80-90% van de mensen wordt eens in hun leven besmet met HPV. Vaak ruimt het lichaam dit virus weer zelf op. Soms lukt dat niet. Dan blijft het virus in het lichaam. Het virus kan dan baarmoederhalskanker veroorzaken of kanker in de vagina, schaamlippen, anus, penis en mond of keelholte.

Hoe krijg je HPV?

HPV wordt overgedragen via seks. En omdat HPV heel besmettelijk is, kan een infectie moeilijk worden voorkomen. Het gebruik van een condoom verkleint de kans op besmetting, maar zelfs als je met condoom vrijt, kun je nog besmet raken. Een vaccinatie geeft bescherming tegen het HPV-virus. Sinds 2009 krijgen meisjes van 12/13 jaar vanuit het Rijksvaccinatieprogramma een HPV-vaccinatie aangeboden tegen baarmoederhalskanker.

Van HPV naar baarmoederhalskanker

HPV besmetting komt heel veel voor. Bij een HPV infectie worden de cellen van de baarmoederhals besmet. Meestal ruimt het lichaam het virus binnen 2 jaar zelf weer op. Maar soms gebeurt dit niet. Dan kunnen afwijkende cellen in de baarmoederhals ontstaan Deze afwijkende cellen kunnen 10 tot 15 jaar blijven zitten. Na 15 jaar kan er dan baarmoederhalskanker ontstaan.

Wat merk je als je besmet bent met HPV?

Je merkt er meestal niets van als je besmet bent met HPV. Pas als het virus heeft geleid tot (voorstadia van) baarmoederhalskanker krijgen vrouwen klachten zoals:

  • bloedingen tijdens of vlak na seks;
  • bloedingen na de overgang, bijvoorbeeld als er meer dan een jaar geen ongesteldheid is geweest;
  • bloedingen tussen twee menstruatieperiodes in;
  • ongewone afscheiding uit de vagina.

De HPV-vaccinatie beschermt tegen baarmoederhalskanker.