Veelgestelde vragen over de HPV-vaccinatie

Hoe kun je het virus HPV krijgen?

HPV is een virus dat kanker kan veroorzaken. Je krijgt het virus door seks, veilig of onveilig. Het kan ook overgedragen worden via handen en vingers. Bijna iedereen krijgt in zijn leven HPV. Het virus is heel besmettelijk. Meestal ruimt het lichaam het zelf op. Maar in sommige gevallen niet, dan kan HPV ziektes zoals baarmoederhalskanker veroorzaken. 

Kunnen meisjes na het HPV-vaccin geen baarmoederhalskanker meer krijgen?

Meisjes van 12 en 13 jaar krijgen gratis een vaccinatie aangeboden tegen HPV. Met de vaccinatie zijn ze voor 75% beschermd tegen baarmoederhalskanker. Het vaccin komt in 2021 in het vaccinatiepakket voor jongens.

Alle HPV-vaccinatie zijn uitgesteld tot na de zomer. Ben je dan nog wel voldoende beschermd tegen baarmoederhalskanker?

Alle vaccinaties voor 13-jarigen voor HPV zijn uitgesteld tot na de zomervakantie. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op 12 maart bekend gemaakt. Deze keuze is nodig in verband met het coronavirus. Voor heel Nederland gaat dit zo snel mogelijk in als organisatorisch haalbaar is. Met dit uitstel van het HPV-vaccin van een half jaar komt de bescherming tegen deze ziekten door het Rijksvaccinatieprogramma niet in gevaar. Meer informatie is te vinden op de website van het RIVM 

Waarom de HPV-vaccinatie halen? 

De HPV-vaccinatie beschermt meisjes voor een groot deel tegen baarmoederhalskanker, vaginakanker, anuskanker en kanker in de mond en keel.  Elk jaar krijgen meer dan 900 vrouwen baarmoederhalskanker. Meer dan 200 vrouwen overlijden daaraan. Mét de HPV-vaccinatie hebben meisjes 75% minder kans om baarmoederhalskanker te krijgen. 

Hoe beschermt de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker?  

Door de prik herkent je lichaam HPV als je hiermee in aanraking komt. Je lichaam ruimt het virus dan op. Hierdoor verklein je de kans op baarmoederhalskanker met 75%. 

Meisjes zijn met 2 prikken in de arm beschermd tegen het HPV-virus. Een half jaar na de eerste vaccinatie krijgen ze de tweede. Meisjes ouder dan 15 jaar krijgen 3 prikken.

Waarom worden meisjes van 12 en 13 jaar al gevaccineerd?   

De prik heeft vooral zin als je nog niet met het HPV virus besmet bent. HPV wordt overgedragen via seks. De meeste meisjes hebben in die leeftijd nog geen seks gehad. De HPV-vaccinatie beschermt tegen HPV soorten die baarmoederhalskanker en andere vormen van kanker veroorzaken. 

Heeft het zin om de prik te halen als je al seks hebt gehad? 

Ja dat heeft zeker zin. De prik heeft vooral zin als je nog niet met HPV besmet bent. Maar als je al seks hebt gehad ben je mogelijk nog niet besmet. Dus ook dan heeft het zin om de prik te halen.

Wat kost de vaccinatie?

In Nederland kunnen meisjes van 12 en 13 jaar zich gratis laten vaccineren tegen HPV. Ook jongens kunnen zich vaccineren, maar deze vaccinatie is voor hen (nog) niet gratis. Jongens kunnen ook HPV krijgen en bijv. keel- en anuskanker krijgen. Daarom heeft de Gezondheidsraad de overheid geadviseerd om jongens ook gratis laten te vaccineren. 

Waar haal je de prik?

Via de post krijgen de meisjes een uitnodiging om de vaccinatie te halen, daar staat ook in waar en wanneer de inenting is. Het gratis vaccin haal je bij de jeugdgezondheidszorg (JGZ) in de buurt.

Zijn er bijwerkingen? 

De vaccinatie is uitgebreid getest en geeft bijna nooit bijwerkingen. Meisjes kunnen soms last krijgen van: 

- pijn rond de prikplek en spierpijn in de bovenarm. Dit kan een dag of iets langer duren. 
- sommige meisjes krijgen buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts.

De meeste klachten zijn mild en gaan vanzelf weg. Er zijn nooit ernstige, blijvende klachten gemeld die zijn veroorzaakt door de vaccinatie. 

Voordat de vaccinatie op de markt is gebracht, is het uitgebreid onderzocht. De HPV-vaccinatie is veilig en veroorzaakt geen ernstige bijwerkingen. Hier zijn alle experts van verschillende autoriteiten zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het Internationale Agentschap tegen Kanker (IARC), de European Medicines Agency (EMA) en het Centraal Bureau het ook over eens.