Waarom de HPV prik halen een goed idee is

Meisje met vlechten loopt op straat

HPV-vaccinatie beschermt tegen baarmoederhalskanker

​Humaan papillomavirus (HPV)  is een virus dat veel voorkomt en baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Elk jaar krijgen ongeveer 750 vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker en ongeveer 200 overlijden eraan. Met het HPV vaccin is een grote meerderheid van deze doden te voorkomen. Plus honderden kankergevallen.

Waarom de HPV-vaccinatie halen een goed idee is

HPV is een veelvoorkomend virus. Meisjes kunnen hier op langere termijn baarmoederhalskanker van krijgen. De HPV-vaccinatie beschermt meisjes hiertegen. De kans op baarmoederhalskanker neemt met de vaccinatie ongeveer met 75% af.

Wanneer inenten en hoe vaak?

Meisjes krijgen in het jaar dat ze 13 jaar oud worden een oproep voor 2 gratis vaccinaties. Een half jaar na de eerste inenting krijgen ze de tweede.

Waarom zijn twee vaccinaties nodig?

Na één prik maakt het lichaam nog onvoldoende afweerstoffen aan om goed en langdurig beschermd te zijn tegen een besmetting met HPV. Bij een tweede prik wordt de afweerreactie versterkt. Er is dan voldoende bescherming. Stoppen na de eerste inenting is niet gevaarlijk, maar er is dan onvoldoende bescherming tegen het virus.

Waarom moeten jonge meisjes ingeënt worden?

De inenting werkt het beste als je nog geen seks hebt gehad. HPV wordt namelijk overgedragen via seks. Daarom worden meisjes op jonge leeftijd gevaccineerd.

Wat kost de vaccinatie?

De inenting is gratis.

Waar haal je de inenting?

Via de post krijgen de meisjes een uitnodiging om de vaccinatie te halen, daar staat ook in waar en wanneer de inenting is. De vaccinatie wordt gegeven door de jeugdgezondheidszorg (JGZ) in de buurt.

Heeft de HPV-vaccinatie bijwerkingen?

De HPV-vaccinatie heeft geen noemenswaardige bijwerkingen. De meeste meisjes krijgen pijn of spierpijn in de geprikte arm. Dit duurt een dag of iets langer.

Wat doet de inenting?

Als je bent ingeënt tegen HPV, zorgt het vaccin dat je lichaam het virus opruimt wanneer je ermee in aanraking komt. Je voorkomt een HPV-infectie en bent zo goed beschermd tegen baarmoederhalskanker.

Is het vaccin veilig?

De vaccinatie is veilig en effectief.