Alcohol en kanker

Man drinkt uit glas

Alcohol verhoogt de kans op kanker

Het is wetenschappelijk bewezen dat alcohol op verschillende manieren de kans op kanker verhoogt. 8% van alle gevallen van kanker in Nederland is gerelateerd aan alcohol. Voor veel mensen is het drinken van alcohol een geaccepteerde (sociale) gewoonte. 57% van de Nederlanders is zich er echter niet van bewust dat het drinken van alcohol het risico op veel vormen van kanker vergroot. En de kans daarop stijgt met ieder glas.

Zelfs 1 drankje per dag verhoogt je kans op kanker al. Drink daarom het liefst geen alcohol.

Alcohol en roken

Alcohol drinken én daarbij roken is extra schadelijk. Waarom? De combinatie alcohol en roken verhoogt het risico op bepaalde soorten kanker nog meer. Alcohol veroorzaakt kanker van de mond, keelholte, strottenhoofd, slokdarm, dikke darm/endeldarm, lever, borst en maag.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport is in samenwerking met een groot aantal partners waaronder KWF de Nix campagne begonnen om de sociale norm ‘niet roken, niet drinken tot je 18e’ te versterken. Deze campagne richt zich op de hele samenleving, maar meer in het bijzonder op (de omgeving van) jongeren.