Voeding en kanker

Vrouw voor marktkraam met fruit.

Hoe voeding je kans op kanker verkleint of juist vergroot

Wat moet je wel of niet eten om de kans op kanker te verkleinen? Voeding kan je kans op kanker vergroten of juist verkleinen. Hoewel we niet altijd weten hoe voeding je kans op kanker beïnvloedt, weten we voor bepaalde voeding of voedingsstoffen wel dát het zo is:

  • Groenten en fruit bevatten belangrijke vitaminen en mineralen die je kans op kanker verkleinen;
  • Rood vlees (bijvoorbeeld rundvlees, lamsvlees en varkensvlees) en bewerkt vlees (vlees dat is geconserveerd door middel van roken, drogen, zouten of door toevoeging van conserveringsmiddelen, zoals boterhamworst) vergroten het risico op kanker.

Heb je een specifieke vraag over gezonde voeding?

Heb je vragen als ‘krijg ik kanker van het drinken van hete dranken?, krijg ik kanker van het eten van rood vlees? of kan ik kanker krijgen door mijn eten in de magnetron te bereiden?’. Neem dan een kijkje op de website van het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum geeft een overzicht van voedingsstoffen die je kans op het krijgen van kanker verhogen of verlagen. Je vindt er ook informatie over voeding rondom de behandeling van kanker en na de behandeling.