Overgewicht en kanker

Man is aan het opdrukken in de huiskamer.

Overgewicht geeft meer risico op kanker

Het is bewezen dat overgewicht het risico op kanker verhoogt. Ongeveer 4% van het aantal nieuwe kankergevallen wordt jaarlijks veroorzaakt door overgewicht en extreem overgewicht (obesitas). Voor de kankersterfte geldt dat jaarlijks ongeveer 4% te wijten is aan overgewicht en obesitas. Het kan ook leiden tot het ontstaan van andere ziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en beroertes.

Gezond gewicht

Een gezond gewicht verkleint het risico op kanker. Gezonde, gevarieerde voeding en voldoende beweging helpen om op een gezond gewicht te komen. Alcohol heeft een grote invloed op een gezond gewicht en kan de kans op kanker verhogen. Drink daarom het liefst geen alcohol.

Hoe bepaal je of je overgewicht hebt?

Overgewicht en extreem overgewicht ontstaan als de hoeveelheid energie die je binnenkrijgt via eten en drinken, langere tijd hoger is dan je lichaam verbrandt (door bijvoorbeeld beweging). Je gewicht is ‘gezond’ als je Body Mass Index (BMI) onder de 25 en boven de 20 ligt. Bij een BMI van 25 of hoger is je kans om kanker te krijgen groter. Naast de BMI kan ook de buikomtrek bij de taille gebruikt worden om overgewicht en extreem overgewicht te bepalen. Een buikomtrek geeft een indicatie van de hoeveelheid buikvet die je hebt. Hoe meer buikvet iemand heeft, hoe groter de kans op gezondheidsrisico’s.