Voorbeelden tabaksbeleid

Groep kinderen rent uit school

Om je te inspireren geven we hieronder een aantal voorbeelden voor de uitvoer van tabaksbeleid.

1. Rookvrije zwangerschap

Als gemeente kun je een verloskundig samenwerkingsverband (VSV) vragen het wachtkamerfilmpje ‘roken en zwangerschap’ te laten zien. Creëer een speciaal moment en vraag de wethouder hiervoor het startschot te geven.

2. Rookvrije kinderopvang en speeltuinen

In Haarlem zijn de verenigingsspeeltuinen al enige tijd rookvrij. Het rookvrij maken van de verenigingsspeeltuinen werd als voorwaarde gesteld voor het verlenen van subsidie.

Een speeltuin kan aan de gedragsregels ‘niet roken’ toevoegen. Creëer een speciaal moment. Zoals in de speeltuin Spijkerdorp in Drachten . Daar onthulden een wethouder en longarts het bord ‘Rookvrije Generatie’.

Omdat zien roken, doet roken, ben ik heel blij dat we binnenkort geen sigaretten meer in en rond scholen zien. Een grote stap voorwaarts voor de gezondheid van onze jongeren. - Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie)

3. Rookvrije schoolpleinen

Om deelname aan de Rookvrije Generatie zichtbaar te maken, kan er op een rookvrij schoolplein een speciaal rookvrij bordje worden geplaatst. 

De gemeente Amsterdam geeft subsidie voor het inrichten van nieuwe schoolpleinen, om kinderen meer te laten bewegen. Voorwaarde voor de subsidie is dat het nieuwe schoolplein gelijk rookvrij wordt gemaakt. 

Het helpt als ik of iemand anders van het college bij een sportvereniging kan zeggen 'We hebben het gemeentehuis ook rookvrij gemaakt'. Dat praat een stuk makkelijker op bestuurlijk niveau. - wethouder Everhardt, gemeente Utrecht 

4. Rookvrije sportterreinen

De gemeente Leiderdorp organiseerde een sportontbijt voor bestuurders van sportverenigingen. Tijdens de bijeenkomst werd een presentatie gegeven over het belang van rookvrije sportterreinen, om de bestuurders te inspireren een bijdrage te leveren aan een rookvrije generatie. Deelnemende verenigingen ontvingen hierover vooraf ook een brief van de wethouder.

In het huurcontract van een hockeyvereniging in Abcoude is opgenomen dat er niet gerookt mag worden. Dit gebeurde op initiatief van een vader.

Gemeenten betrekken sportclubs bij het realiseren van een rookvrije sport. Zo gaat de gemeente Utrecht met sportverenigingen overleggen hoe tot rookvrije sportterreinen te komen. Ook de gemeente Amsterdam zoekt hierover het contact met sportverenigingen.

Stimuleer sportverenigingen om het rookvrije sportterrein aan de bestaande initiatieven voor een Gezonde Kantine te koppelen. Of sluit een convenant met sportverenigingen voor een rookvrij sportterrein.

5. Rookvrije gemeentegebouwen

Geef als gemeente het goede voorbeeld en zorg voor rookvrije gemeentegebouwen. Geen inpandige rookruimtes meer en niet roken bij de ingang van het gebouw. Bij de gemeente Utrecht staat dit op de agenda. 

Contact

​Heb je vragen of hulp nodig voor  het beleid? Neem dan gerust contact met ons op:

  • e-mail 
  • Bel KWF Kankerbestrijding: (020) 570 05 00 en vraag naar Bart de Wolf 
    (ma t/m do van 9.00 tot 17.00 uur).