Tips rookvrije gemeentegebouwen

Beeld rookvrije generatie

​Geef als gemeente het goede voorbeeld en zorg voor rookvrije gemeentegebouwen. Geen inpandige rookruimtes meer en niet roken bij de ingang van het gebouw. 

Tips voor rookvrije gemeentegebouwen 

 • OR op tijd betrekken
  Betrek de OR op tijd bij het plan om de gemeentelijke gebouwen rookvrij te maken. Bij voorkeur voordat het plan is opgesteld. Ook belangrijk: de informatie voor de OR goed onderbouwen en motiveren.
 • Opnemen in het beleid
  Neem in het beleid op dat bezoekers geen last mogen hebben van rokers. Aangeven dat er niet op het terrein van het gebouw gerookt mag worden kan onduidelijk zijn als een gemeentegebouw geen eigen grond heeft. Wees zo concreet mogelijk: waar mag wel gerookt worden. Dit voorkomt dat mensen bij de ingang gaan roken.
 • Interne communicatie
  Zorg voor goede interne communicatie. Meld het rookverbod op tijd via intranet en zorg voor posters op de inpandige rookruimte. De rokers weten hierdoor op tijd dat deze gaat sluiten. 
 • Wees duidelijk
  Wees duidelijk en geef de rokers een alternatief. Laat ze dus weten waar wél gerookt mag worden.
 • Hulp bij stoppen met roken
  Geef daarnaast ondersteuning bij stoppen met roken. Bijvoorbeeld een gratis cursus stoppen met roken.

Het helpt als ik of iemand anders van het college bij een sportvereniging kan zeggen 'we hebben het gemeentehuis ook rookvrij gemaakt'. Dat praat een stuk makkelijker. - Wethouder Everhardt, Gemeente Utrecht