Sjoemelsigaret

sigaret

Wat is de sjoemelsigaret?

Advocate Bénédicte Ficq bracht in een juridisch onderzoek een aantal ernstige feiten aan het licht, waaronder het feit dat rokers al jarenlang consequent en bewust worden misleid door de tabaksindustrie. De term 'sjoemelsigaret' slaat op de kleine gaatjes  die tabaksfabrikanten in de filters van sigaretten maken: doordat je tijdens het roken de minuscule gaatjes in de sigarettenfilters grotendeels afsluit met je mond en vingers (wat een gestandaardiseerde rookmachine niet doet), krijg je als roker vele malen meer giftige en verslavende stoffen binnen dan in de tabakswet als maximum is opgenomen. In de animatie hieronder wordt de werking van de sjoemelsigaret toegelicht. 

Video: hoe werkt de sjoemelsigaret?

Sjoemelsigaret centraal in strafzaak tegen de tabaksindustrie

Ficq heeft namens KWF, patiënten Anne Marie van Veen en Lia Breed en verschillende andere partijen aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie tegen vier tabaksfabrikanten die in Nederland actief zijn: Philip Morris International, British American Tobacco, Japan Tobacco International en Imperial Tobacco Benelux. Het juridisch onderzoek van Ficq toont aan dat een roker veel meer schadelijke stoffen binnen krijgt dan maximaal mag volgens de wet. KWF is hierdoor enorm geschokt. “Wij weten natuurlijk als geen ander dat de tabaksindustrie er alles aan doet om mensen zo snel mogelijk verslaafd te maken en te houden, maar dit laatste was nieuw voor ons. Mensen krijgen nog veel meer schadelijke stoffen binnen dan we al wisten. Zo mag er niet met de gezondheid van mensen worden omgegaan.  En dus hebben wij besloten ook aangifte te doen en ons te voegen in de lopende strafzaak,” aldus Michel Rudolphie, directeur van KWF Kankerbestrijding.

Ventilatiegaatjes in sigaretten dragen bij aan longkanker

In een artikel uit de Volkskrant (mei 2017) kwam naar voren dat er zeer sterke aanwijzingen zijn dat de ventilatiegaatjes in sigaretten bijdragen aan het toenemen van adenocarcinoom, de meest voorkomende vorm van longkanker. Dit wordt geconcludeerd op basis van nieuw onderzoek van het Nationaal Kankerinstituut in de VS.

Wanda de Kanter, longarts in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis en voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd over de ventilatiegaatjes: "Die gaatjes, die in alle sigarettenfilters zitten, zijn door de tabaksindustrie bedacht om rookmachines te bedotten. De mens sluit die gaatjes af met lippen en vingers, en krijgt zo onbewust veel meer kankerverwekkende stoffen - teer en nicotine - binnen dan de controlerende rookmachine registreert."  

"Die gaatjes, die in alle sigarettenfilters zitten, zijn door de tabaksindustrie bedacht om rookmachines te bedotten." - Wanda de Kanter, longarts in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis

Naast de omstreden meetbeïnvloeding door de ventilatiegaatjes, wijzen de elf Amerikaanse onderzoekers nu op een verband tussen het geperforeerde filter en de toename van dit specifieke type kanker. Volgens De Kanter verklaart dit waarom het aantal mensen met longkanker toeneemt, hoewel het totale aantal rokers daalt.
 
Lees hier het volledige artikel uit de Volkskrant over de nieuwe aanwijzingen. 

Schoon in de test, smerig in het echt

NRC bezocht d​e rookmachine van het RIVM in Bilthoven in december 2016. ​Hij is de kettingroker van het pand, die rookmachine. Dampend staat hij te puffen, dag na dag, 20 sigaretten per keer. Al rookt hij een pakje tegelijk, de machine is meestal een vrij kalme roker. Het officiële ISO-protocol, de test waar fabrikanten mee moeten rekenen, dicteert dat hij maar één trekje per minuut mag nemen, van een kleine 35 milliliter lucht in totaal. Ter vergelijking: de gemiddelde roker neemt twee trekjes per minuut, van bijna twee keer dat volume.
 
De rookmachine kán wel intensiever roken: vaker en met grotere hijsen. ‘Canadian intense’ heet die methode. Dat protocol eist nog iets: dat de minuscule gaatjes ter hoogte van het sigarettenfilter zijn afgeplakt. De gaatjes die volgens Ficq van elke sigaret een 'sjoemelsigaret' maken: een dieselschandaal in je eigen mond. Schoon in de test, smerig in het echt.
 
Meer weten over de testomgeving van sigaretten? Lees dan het volledige artikel uit de NRC over de rookmachine, de sjoemelsigaret en de strafzaak tegen de tabaksindustrie of bekijk de animatie bovenaan deze pagina.