In memoriam Anne Marie van Veen

Anne-Marie

Met groot verdriet hebben wij het bericht ontvangen dat Anne Marie van Veen op 8 mei jl. is overleden, omringd door haar gezin. Anne Marie was de initiator van de strafzaak tegen de tabaksindustrie. KWF Kankerbestrijding  was mede-aangever in deze zaak, die draaide om de bescherming van kinderen tegen de  'sjoemelsigaret'.

Laura Houtenbos van KWF:  “Anne Marie heb ik leren kennen als een fantastische moeder voor haar vier kinderen en vrouw van Rob. Eén van de meest lieve vrouwen die ik ken. En tegelijkertijd één van de meest sterke vrouwen die ik ken. Ze was uniek en dapper. Wat zij heeft gedaan vergt onbeschrijfelijk veel moed en doorzettingsvermogen. Ze was vastberaden haar kinderen te beschermen tegen de tabaksindustrie.

Zelf kreeg ze in 2014 de diagnose longkanker. Door de documentaire ‘De Vervangers’ kwam ze erachter dat de tabaksindustrie willens en wetens inzet op het verleiden van kinderen om te gaan roken en hen ‘Replacement Smokers’ noemt. Oftewel: kinderen dienen de vroegtijdig gestorven rokers te vervangen. Ze leerde ook dat de tabaksindustrie er alles aan doet om de sigaret zo verslavend mogelijk te maken. Ze realiseerde zich dat zij ook bewust verslaafd was gemaakt, om een dode roker te vervangen. Zij raakte tot op het bot toe gemotiveerd om haar kinderen hiertegen te beschermen en de tabaksindustrie ter verantwoording te roepen.

En dat deed ze. Ze beet zich erin vast, ondanks dat het niet makkelijk was. Zeker in het begin kreeg ze veel onbegrip en negativiteit over zich heen. Veel mensen denken nog steeds dat roken, en dus de verslaving, je eigen keuze is. En daarmee ziek worden ook. Maar Anne Marie zag heel goed dat het zo simpel niet ligt. Ze hield vol, met Bénédicte Ficq, COPD patiënt Lia Breed, Stichting Rookpreventie Jeugd en KWF Kankerbestrijding aan haar zijde. Op 29 september 2016 was de strafrechtelijke aangifte bij het OM een feit.

Het was een lange weg. En ondanks dat het uiteindelijk niet tot een daadwerkelijke strafzaak is gekomen, is er wel degelijk iets veranderd. Gaandeweg ontstond een enorme maatschappelijke steun voor de aangifte. KWF deed ook aangifte, net als tientallen organisaties uit allerlei hoeken van de maatschappij, zoals artsen, GGD's, verslavingsinstellingen, ziekenhuizen, scholen en gemeentes. Daardoor kwam er een onomkeerbare beweging op gang. Het sentiment in de media veranderde ook zichtbaar. Van overwegend negatief en sceptisch, tot positief en steunend.

Wij zijn Anne Marie enorm dankbaar. Wat zij heeft gedaan voor haar kinderen en daarmee voor al onze kinderen, zal voor KWF voor altijd een bron van inspiratie blijven.

Namens KWF wens ik Rob, de kinderen en iedereen die haar lief heeft alle kracht toe om dit grote verlies te dragen. We zullen haar missen.“