Aangifte tegen tabaksindustrie

Wat houdt de aangifte in?

In maart 2017 sloot KWF zich aan bij de aangifte tegen de 4 grootste tabaksproducenten in Nederland: Philips Morris International, British American Tobacco, Imperial Tobacco en Japan Tobacco International). De aangifte is vooral gericht op de sjoemelsigaret.

Waarom is er aangifte gedaan?

Dat hebben we gedaan omdat vastgesteld is dat de roker méér slechte stoffen inhaleert dan de tabaksindustrie zelf aangeeft. Rokers worden al jarenlang opzettelijk misleid door de industrie. De roker heeft het recht om te weten wat hij echt rookt. Daarbij maken wij ons hard voor het beschermen van kinderen om te voorkomen dat zij beginnen met roken. Wij willen ook hen beschermen tegen deze ‘sjoemelsigaret’.

Sjoemelsigaret? Hoe zit dat?

Sigaretten worden net als auto's getest op de hoeveelheid 'uitstoot', in dit geval van teer en nicotine. Door kleine gaatjes te maken in het filterpapier van de sigaret wordt meetapparatuur misleid. Door die gaatjes zou een roker minder schadelijke stoffen inademen, zo wijst de rookmachine uit. Maar de machine houdt geen rekening met het feit dat een roker met de vingers en mond de gaatjes afsluit. De roker inhaleert daardoor in werkelijkheid veel meer schadelijke stoffen. Doordat de machine geen rekening hiermee houdt, worden er minder schadelijke stoffen gemeten dan wettelijk maximaal is toegestaan. De tabaksindustrie is zich hiervan bewust en misleidt dus doelbewust consumenten en de overheid.

De industrie maakt sigaretten daarnaast bewust ook nog eens extra verslavend door toevoeging van honderden stoffen, die ervoor zorgen dat beginnende rokers snel verslaafd raken en de verslaving van bestaande rokers in stand wordt gehouden.

Wie doen de aangifte?

De aangifte is al op 29 september 2016 gedaan door Advocate Bénédicte Ficq in opdracht van Anne Marie van Veen, Lia Breed en de Stichting Rookpreventie Jeugd. KWF heeft zich in maart 2017 daarbij aangesloten. Anne Marie is longkankerpatiënt en moeder van 4 kinderen. Sinds 2014 heeft zij longkanker met uitzaaiingen. Het is haar doel om te voorkomen dat (haar) kinderen haar als roker moeten gaan vervangen.

Lia Breed is COPD-patiënt en is inmiddels ernstig ziek. Zij is op haar 20e begonnen met roken. Haar longcapaciteit zit inmiddels op nog maar 23%. Dat betekent dat haar longen het nog maar voor 23% doen. Hierdoor kan ze eigenlijk niets meer doen: ze heeft het te benauwd om te koken, fietsen, het huishouden en andere dagelijkse dingen te doen.

Welke rol speelt KWF in de aangifte?

KWF steunt Anne Marie en Lia in de aangifte. Bijna 30% van alle kankersterfte wordt veroorzaakt door roken. Daarom is het beschermen van kinderen tegen roken een belangrijke prioriteit van KWF. Deze strafzaak kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Daarom vinden wij het geoorloofd om daarin te investeren. Om de rechtszaak mogelijk te maken neemt KWF kosten voor haar rekening. Dit doen wij omdat wij geloven in deze rechtszaak. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat KWF het geld van de donateurs uitgeeft aan ‘dure’ advocaten. Voor onze advocaat Bénédicte Ficq is deze zaak ook van levensbelang. Zij werkt dan ook tegen sterk gereduceerd tarief.