'Geld inzamelen voor onderzoek gaf een beetje troost'

Timo maakte een in memoriam pagina voor Mariette

Timo (31) verloor zijn vriendin Mariëtte aan een uitgezaaid melanoom. Mariëtte wilde op haar uitvaart liever geld voor onderzoek dan bloemen. Timo maakte een in memoriam-pagina voor haar aan en haalde zo ruim € 8.500 op.

Timo: “Ik leerde Mariëtte in oktober 2019 via een datingapp kennen. Het klikte en door corona kwam alles in een soort stroomversnelling. Mariëtte werkte als specialist ouderengeneeskunde. Zij kwam op haar werk in contact met een patiënt die corona bleek te hebben. Daardoor moesten we samen in quarantaine. Het was de ultieme relatietest. Onze grootste wens werd: samen oud worden. Na de zomer zijn we dan ook gaan samenwonen. 

Sprongetje

Achteraf is de ellende begonnen tijdens de verhuizing van Mariëtte naar mijn huis. Door een eenvoudig sprongetje kreeg ze pijn in haar heup. Die pijn werd steeds erger. Na de jaarwisseling begon ze over te geven. Er werd een röntgenfoto van haar heup gemaakt. De arts vertelde toen dat er mogelijk sprake van kanker was. 

7 jaar daarvoor was bij Mariëtte een moedervlek weggehaald. Terugkijkend zou het kunnen dat er toen iets is blijven zitten waardoor er uitzaaiingen zijn ontstaan.

3 maanden

Mariëtte werd behandeld met onder andere immunotherapie. De resultaten waren goed. Maar ze ging toch weer overgeven. Uit een MRI-scan van haar hoofd bleek dat ze uitzaaiingen in het hersenvocht had. De arts zei: ‘Je hebt nog 3 maanden’. Wij konden het niet bevatten. Er leven zo veel mensen met kanker. Hoe groot is de kans dat mensen van onze leeftijd zo’n bericht krijgen? 

Geld voor onderzoek naar melanoom

Die 3 maanden zijn er 2,5 geworden. Ik kreeg van mijn werkgever meteen zorgverlof om voor Mariëtte te zorgen én te proberen nog wat leuke dingen te doen. Dat waren kleine dingetjes, samen een ontbijt op bed bijvoorbeeld. Ook hadden we de tijd om het over haar uitvaart te hebben. Duidelijk werd dat ze geld wilde inzamelen voor onderzoek naar melanoom. Ik heb toen gegoogeld en kwam bij KWF uit. In een fijn gesprek vertelde een KWF-medewerker mij over de In memoriam-pagina. Het leek Mariëtte een goed alternatief voor een bloemenzee, omdat onderzoek wat kan opleveren voor andere melanoom-patiënten.

“Mariëtte wilde op haar uitvaart geen bloemen, maar geld voor onderzoek naar melanoom. Met de In memoriam-pagina van KWF is dat gelukt.”

In memoriam-pagina

Onze familieleden en vrienden reageerden heel positief op de inzamelactie. Dat was fijn. Vanaf € 2.000* kon ik zelf uitzoeken aan welk onderzoek het geld besteed zou worden. Dus die € 2.000 werd voor mij en haar familie de ondergrens. Zo’n 3 maanden later kreeg ik van KWF 2 voorstellen. Samen met haar familie heb ik een keuze gemaakt. Het was natuurlijk heel verdrietig, maar ook troostend om met elkaar met deze wens van Mariëtte bezig te zijn.”

*Gericht geven aan een onderzoek of thema kan tegenwoordig vanaf € 5.000.