Jouw bijdrage helpt

KWF.nl > Help jij ons? > Help mee als bedrijf > Jouw bijdrage helpt
Onderzoeker Wilbert Zwart

​Ik houd me al tien jaar met onderzoek naar borstkanker bezig en al die tijd met substantiële en cruciale steun van KWF Kankerbestrijding.

Wilbert Zwart

Optimaal behandelen van borstkanker

​Wilbert Zwart doet onderzoek naar borstkanker bij het Nederlands Kanker Instituut (NKI). Hij is groepsleider en onderzoeker moleculaire pathologie. Met financiële steun van KWF kankerbestrijding onderzoekt hij het effect van hormonale therapieën bij borstkanker. Ook geeft hij presentaties aan mensen en bedrijven die KWF Kankerbestrijding structureel steunen.
 
 ‘Veertig jaar geleden overleed bijna 1 op de 2 vrouwen met borstkanker. Nu is dat één op de vier. Kanker bestrijden is vechten tegen evolutie van de tumor. Als je 99 procent uitroeit met een behandeling, kunnen cellen die wel overleven opnieuw uitgroeien. Vandaar het grote belang van een optimale behandeling’, vertelt Zwart.
 

Behandelen op maat

'Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat geen twee kankers hetzelfde zijn. Door de individuele tumor te begrijpen, kunnen we de behandeling steeds meer op maat aanbieden. Dit is belangrijk omdat sommige vormen van borstkanker een eigen behandeling vereisen. De eerste slag moet meteen raak zijn. Want als de ziekte terugkomt als een uitzaaiing, ben je een fase verder, met alle risico’s van dien. Die optimale behandeling is waar het in mijn onderzoek om draait. Personalized medicine – oftewel behandelen op maat.’
 
 In de toekomst geneest de patiënt of kan de tumor als chronische ziekte worden behandeld.
 

Onderzoek helpt

Onderzoek voelt als een marathon, waarbij we stapsgewijs naar de finish toewerken. ‘Ik ben er van overtuigd dat in de toekomst de behandeling van alle tumoren zo optimaal zal zijn, dat de patiënt volledig geneest óf dat de tumor als chronische ziekte behandeld kan worden’, zegt Zwart. Dit is alleen mogelijk als er voldoende financiële steun voor onderzoek is.
 

KWF Kankerbestrijding investeert

‘Ik houd me al 10 jaar met onderzoek naar borstkanker bezig - altijd met substantiële en cruciale steun van KWF Kankerbestrijding. Als KWF-fellow kreeg ik een vierjarige beurs. Daarvan heb ik twee jaar in Cambridge kunnen studeren en onderzoek gedaan bij de beste laboratoria. Met die kennis werk ik nu 2 jaar voor het Nederlands Kanker Instituut.’
 
Steun van bedrijven is nodig om onderzoek te kunnen doen.
 

Waardevol contact met bedrijven

‘Grote en kleine bedrijven die doneren aan KWF Kankerbestrijding verwelkomen wij graag bij NKI. Desgevraagd geven we hier een presentatie om te laten zien welk onderzoek door hun steun mogelijk word gemaakt. Steun, die noodzakelijk is om ons werk te kunnen doen. Ook voor mij persoonlijk zijn deze ontmoetingen heel waardevol. Bedrijfsmedewerkers hebben vaak in privékring of onder medewerkers te maken met kanker. Ze benadrukken waar we voor vechten en voor zullen blijven vechten.’

Select the Component and add.
Close

Kom ook in actie

​1 op de 3 Nederlanders krijgt kanker in zijn leven. Kom in actie met je bedrijf en steun onderzoek naar kanker. Samen kunnen we kanker terugdringen.

Van elke euro die we ontvangen besteden we na aftrek van de kosten circa 20% aan voorlichting en patiëntenbegeleiding en circa 80% naar wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en opleidingen.