Mont Ventoux

KWF.nl > Help jij ons? > Fiets voor KWF > Mont Ventoux
Close-up foto van deelnemer Mont Ventoux

 

Sport als symbool in de strijd tegen kanker

Mont Ventoux is een steile berg in Zuid-Frankrijk met een kale top. Dat kan voor verrassende weersomstandigheden zorgen en maakt dat het beklimmen van deze berg een enorme uitdaging is. Fietsers, wandelaars en hardlopers moeten overal op voorbereid zijn en echt de strijd aangaan om boven te komen. Een sportieve strijd die symbolisch is voor de strijd tegen kanker.
 

De oproep van René

Aanleiding voor het beklimmen van de Mont Ventoux was een oproep in 2007 van René Gaastra, volkomen onverwacht getroffen door een hersentumor. Hij vroeg medesporters of ze hem en KWF Kankerbestrijding wilden steunen door de Mont Ventoux op te fietsen. Vijfenveertig fietsers gaven gehoor aan deze oproep. Het evenement is sindsdien flink gegroeid: in 2014 zijn er ruim 550 deelnemers de Mont Ventoux opgegaan met als missie: sport als symbool in de strijd tegen kanker.
 

Dit kun je doen

Je kunt meedoen door te fietsen, wandelen of hardlopen. De Mont Ventoux kan meerdere keren op een dag worden beklommen. Ook kun je je inzetten als vrijwilliger voor de voorbereidingen van het evenement of tijdens het evenement.
 

Dit krijg je ervoor

Lukt het jou de kale berg een of meerdere keren op één dag te trotseren? De uitdaging is enorm. Maar de opbrengst geeft nog meer voldoening. Stichting Mont Ventoux zamelt geld in voor onderzoek naar kanker bij kinderen.
 

Besteding van de opbrengst

Het doel van de stichting is zoveel mogelijk geld ophalen dat vervolgens beschikbaar wordt gesteld aan KWF Kankerbestrijding en lokale goede doelen. 60 Procent van de totaalopbrengst zal besteed worden aan de volgende twee onderzoeksprojecten. De overige 40 procent zal ten goede komen aan lokale goede doelen.
 

Onderzoeksprojecten KWF

Onderzoek 1: Tumoren bij kinderen gevoeliger maken voor behandeling
Doordat we steeds beter in staat zijn om kanker bij kinderen te behandelen, geneest de overgrote meerderheid van de patiëntjes. Maar zware behandelingen als operaties, bestraling of chemotherapie ten spijt, zijn er nog altijd tumoren bij kinderen die de neiging hebben om terug te keren of resistent te worden tegen de behandeling.
 
Een belangrijke oorzaak daarvan is tumorheterogeniteit, wat wil zeggen dat een tumor niet een klomp is die uit dezelfde cellen bestaat, maar een verzameling van cellen die door mutaties flink onderling van elkaar verschillen. Dat maakt het lastig om alle typen tumorcellen goed te behandelen.
In een grootscheeps internationaal samenwerkingsverband proberen onderzoeksgroepen van over de hele wereld een vuist te maken tegen kinderkanker. Elke onderzoeksgroep richt zich op een specifiek tumortype, met als doel aan het eind van het project tenminste één ‘behandeling op maat’ te kunnen bieden per onderzoeksgroep.
 
Het onderzoek vindt plaats in het AMC in Amsterdam, Schotland, Duitsland, Italië en twee instituten in Frankrijk (Curie Instituut in Parijs en Instituut Gustave Roussy in Villejuf).

Onderzoek 2: Immunotherapie op maat bij melanomen
Ook in dit project staat ‘tumorheterogeniteit’ centraal, maar dan bij melanomen. Deze dodelijke vorm van huidkanker kan tegenwoordig steeds beter worden aangepakt met immunotherapie: een behandelvorm waarbij de afweercellen van de patiënt worden getriggerd om de tumor aan te vallen.
 
Maar omdat de tumorcellen binnen een melanoom grote verschillen kunnen vertonen, slaat de therapie niet altijd even goed aan tegen elke cel. In dit internationale samenwerkingsproject gaan de onderzoeksgroepen op zoek naar nieuwe manieren om melanomen beter aan te kunnen pakken met immunotherapie. Centraal staat de zoektocht naar eiwitten die worden gemaakt door tumorcellen. Deze eiwitten zouden als een goede target kunnen dienen voor het afweersysteem. 

Select the Component and add.
Close

Meedoen in 2018

Wil je meedoen als deelnemer of vrijwilliger? Kijk op de website van Stichting Mont Ventoux voor meer informatie!

De totale opbrengst in 2017 is
603.030 waarvan een deel ten goede komt aan KWF. De opbrengst voor KWF is 

€ 362.780