Mont Ventoux

KWF.nl > Help jij ons? > Fiets voor KWF > Mont Ventoux
Close-up foto van deelnemer Mont Ventoux

Sport als symbool in de strijd tegen kanker

Mont Ventoux is een steile berg in Zuid-Frankrijk met een kale top. Dat kan voor verrassende weersomstandigheden zorgen en maakt dat het beklimmen van deze berg een enorme uitdaging is. Fietsers, wandelaars en hardlopers moeten overal op voorbereid zijn en echt de strijd aangaan om boven te komen. Een sportieve strijd die symbolisch is voor de strijd tegen kanker.
 

De oproep van René

Aanleiding voor het beklimmen van de Mont Ventoux was een oproep in 2007 van René Gaastra, volkomen onverwacht getroffen door een hersentumor. Hij vroeg medesporters of ze hem en KWF Kankerbestrijding wilden steunen door de Mont Ventoux op te fietsen. Vijfenveertig fietsers gaven gehoor aan deze oproep. Het evenement is sindsdien flink gegroeid: in 2014 zijn er ruim 550 deelnemers de Mont Ventoux opgegaan met als missie: sport als symbool in de strijd tegen kanker.
 

Dit kun je doen

Je kunt meedoen door te fietsen, wandelen of hardlopen. De Mont Ventoux kan meerdere keren op een dag worden beklommen. Ook kun je je inzetten als vrijwilliger voor de voorbereidingen van het evenement of tijdens het evenement.
 

Dit krijg je ervoor

Lukt het jou de kale berg een of meerdere keren op één dag te trotseren? De uitdaging is enorm. Maar de opbrengst geeft nog meer voldoening. Stichting Mont Ventoux zamelt geld in voor onderzoek naar kanker bij kinderen.
 

Besteding van de opbrengst

Het doel van de stichting is zoveel mogelijk geld ophalen dat vervolgens beschikbaar wordt gesteld aan KWF Kankerbestrijding en lokale goede doelen.
 

Onderzoeksprojecten KWF

Onderzoek 1: Slimme medicijnen voor kinderkanker
Kinderkanker ontstaat doordat tijdens de groei en ontwikkeling van een kind foutjes in het DNA van een of meerdere cellen terecht komen. Als deze foutjes erg genoeg zijn, kan een cel zich ongeremd gaan delen; het wordt een kankercel. De vormen neuroblastoom en acute lymfatische leukemie (ALL) komen het vaakst voor bij kinderen, bij respectievelijk 25 en 120 kinderen per jaar. De huidige behandelingen zijn niet effectief genoeg om alle patiënten te genezen. Ook geven ze vaak vervelende bijwerkingen. Het AMC in Amsterdam en het Erasmus MC in Rotterdam doen daarom samen onderzoek naar medicijnen die gericht kankercellen bestrijden en weinig bijwerkingen geven. De onderzoekers willen eerst uitzoeken welke genen van levensbelang zijn voor de kankercellen bij beide vormen van kinderkanker. Daarna zoeken ze uit of er al andere medicijnen bestaan die precies die levensbelangrijke genen kunnen uitschakelen. In de tweede fase kijken de onderzoekers wat er gebeurt als ze de geselecteerde genen één voor één uitschakelen.
 
Onderzoek 2: Welke genen zijn betrokken bij ontstaan hersentumor
Glioblastoma multiforme (kortweg: glioblastoom) is met ruim 600 nieuwe gevallen per jaar de meest voorkomende agressieve hersentumor bij volwassenen. De prognose is erg ongunstig. Vanaf het moment van diagnose hebben patiënten een gemiddelde levensduur van 14 maanden ondanks intensieve behandeling (chirurgie, bestraling en chemotherapie). Gezien de beperkte overlevingswinst die momenteel te behalen valt, is er dringend behoefte aan meer kennis over (het ontstaan van) deze vreselijke ziekte. In een eerder KWF-project hebben de onderzoekers aangetoond dat een grote set van genen betrokken is bij het ontstaan en de groei van glioblastomen. In dit project willen de onderzoekers achterhalen welke genen dat zijn en hoe het ontstaansmechanisme bij glioblastoom gereguleerd wordt.

Select the Component and add.
Close

Meedoen in 2017

Wil je meedoen als deelnemer of vrijwilliger? Kijk op de website van Stichting Mont Ventoux voor meer informatie!

De totale opbrengst in 2016 is 887.561 euro waarvan een deel ten goede komt aan KWF. De opbrengst voor KWF is 

532.561 euro