Wietske liep de Nijmeegse Vierdaagse

Nijmeegse Vierdaagse

Ik liep de Nijmeegse Vierdaagse om mijn moeder te eren

Toen Wietske 14 jaar oud was, verloor ze haar moeder aan kanker. Ze overleed op haar 40e, twee weken voordat ze 41 zou worden. Wietske is nu zelf 40, moeder van twee kinderen, en eerde haar moeder door 4 dagen 40 kilometer te lopen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. ‘Het was voor mij heel symbolisch om nu de Vierdaagse te lopen. Ik liep letterlijk over haar leeftijd heen’.

'Mijn moeder werd ziek toen ik 12 was. In één klap draaide onze rollen om. Ik werd verzorger in plaats van kind. Na een ziekbed van anderhalf jaar overleed ze, aan wat wij dachten, eierstokkanker. Haar verlies was zo’n levensingrijpende gebeurtenis; ik had geen tijd en ruimte gehad om een normale puber te zijn en heb daardoor een enorme stap in mijn ontwikkeling overgeslagen. Daar heb ik later erg mee geworsteld'.

Erfelijkheid

'Toen ik ouder werd en zelf moeder, wilde ik meer weten over de erfelijkheid van mijn moeders ziekte. Er was een stukje van haar tumor bewaard gebleven en heb dat door een klinisch geneticus laten onderzoeken. En wat bleek? Ze was helemaal niet overleden aan eierstokkanker, maar aan blindedarmkanker'.

Gericht behandelen

'Ik vind dit een prachtig voorbeeld van hoe de wetenschap zich heeft ontwikkeld; dankzij onderzoek kunnen we nu zoveel meer te weten komen en veel gerichter behandelen. Dat had voor mijn moeder groot verschil gemaakt. Voor mij extra reden om met deze wandeltocht geld op te halen  voor kankeronderzoek’.

Gemis 

'Ik mis haar nog elke dag. Zeker nu ik zelf kinderen heb, al verzachten zij wel enorm de pijn van het gemis. Ik ben zo trots op mijn gezin, dat had ik heel graag met haar willen delen. Ik liep de Nijmeegse Vierdaagse om haar te eren, bij haar stil te staan, én voor kankeronderzoek. Uiteindelijk hoop ik dat geen enkel 14-jarig kind meer hoeft op te groeien zonder moeder!’.