Kippenloop

Kippenloop

Wandelen door het duingebied van Katwijk

Deze prachtige wandeling door de omgeving van Katwijk wordt sinds 2005 elk jaar in juni georganiseerd door Stichting Katwijk Wandelmarathon. De (sponsor)opbrengst gaat naar KWF Kankerbestrijding.

Gijs de Kip

Op 17 oktober 2004 overleed Gijs van den Oever op veel te jonge leeftijd aan kanker. Ter nagedachtenis aan Gijs wilden twee kameraden een wandeltocht organiseren, een sponsorwandeltocht waarvan de totale opbrengst naar KWF Kankerbestrijding zou gaan. Gijs van den Oever had in Katwijk de bijnaam ‘Gijs de Kip’. Het idee voor de Kippenloop was geboren. Inmiddels is de Kippenloop uitgegroeid tot een groot wandelevenement dat duizenden deelnemers uit heel het land en zelfs omringende landen trekt. Ongeveer 200 vrijwilligers zetten zich in voor de Kippenloop.

Dit kun je doen

Je kunt kiezen uit 4 wandelafstanden: 10, 15, 25 en 42 (marathonafstand) kilometer. Alle afstanden starten in Katwijk. Laat je sponsoren door vrienden, familie, kennis of bedrijven en organisatie en je weet zeker dat je de finish gaat halen! 

Dit krijg je ervoor

Je maakt een prachtige wandeling door de natuur en omgeving van Katwijk. Samen met andere lopers is de Kippenloop een gezellige dag. Daarbij steun je onderzoek naar kanker.

Wetenschappelijke onderzoeksprojecten

De opbrengst van de Kippenloop komt in zijn geheel ten goede aan twee speciale wetenschappelijke onderzoeksprojecten. Het eerste project richt zich op de afkickstrategie voor medicijnverslaafde kankercellen: opvallend genoeg kunnen kankercellen zelfs afhankelijk worden van de medicijnen.  In dit project wordt onderzocht hoe die medicijnverslaving werkt, welke patiënten baat hebben bij een ‘drug holiday’ en hoe lang het effect aanhoudt. Het tweede project richt zich op een vaccin ter behandeling en preventie van kanker.  Bloedvaten van tumoren bevatten andere eiwitten dan normale bloedvaten. In het laboratorium (dus nog niet bij patiënten of gezonde mensen) wordt onderzocht of van zo’n eiwit een vaccin is te maken dat het afweersysteem aanzet om de aanmaak van bloedvaten tegen te gaan.