Bergje tegen kanker

Groep kinderen rent uit school

Wandeltocht voor basisscholen in Drenthe en Overijssel

​Vrijdag 19 mei 2017 was een bijzondere dag voor 1.000 basisschoolleerlingen uit de provincies Drenthe en Overijssel! Ze wandelden tijdens de actie Bergje tegen kanker met zijn allen de Holterberg bij Holten op om stil te staan bij kanker.

Het initiatief voor de Stichting Bergje tegen kanker is van Ian (13) en Vince (11) van der Pal. In 2009 kreeg hun vader een agressieve vorm van lymfeklierkanker. Ian en Vince wilden graag iets doen toen hun vader weer helemaal gezond was, maar zijn nog te jong om mee te doen aan grote acties als Alpe d'HuZes of de Mont Ventoux. Peter van der Pal en Wim Oldewening uit Coevorden hebben verschillende keren meegedaan aan dit soort evenementen en willen Ian, Vince en andere kinderen ook graag de kans geven om zoiets bijzonders mee te maken.

Het evenement

De wandeltocht was ongeveer 10 kilometer en gaat langs de Haarleberg naar de top van de Noetselerberg. De start is bij de Holterberg in Holten. Circa 1.000 leerlingen van basisscholen in de provincies Drenthe en Overijssel deden mee aan Bergje tegen kanker. Omdat de dag veel emoties bij kinderen los kan maken, is er gezorgd een uitgebreid educatief programma. Staatsbosbeheer werkt mee en een oncologische verpleegkundige begeleidde de kinderen in de klas bij de voorbereiding op de tocht.

Nevenacties

Basisscholen die meededen aan Bergje tegen kanker konden ook zelf initiatieven ontplooien. Het evenement is in eerste instantie niet bedoeld om geld in te zamelen, maar wil kinderen de kans geven een ‘berg te verzetten’ tegen kanker. Scholen mogen uiteraard wel sponsors zoeken of zelf acties opzetten. De opbrengsten hiervan gaan rechtstreeks naar KWF Kankerbestrijding.

Kijk voor meer informatie op de website.