Panel onderzoekers en deskundigen

Beeld Deskundigenpanel NSOTK-wetenschappers 2021

Jouw donatie maakt hun werk mogelijk

Tijdens de tv show Nederland staat op tegen kanker vertellen 12 onderzoekers en deskundigen wat zij doen met financiële steun van KWF. De artsen, onderzoekers en psychologen hebben rechtstreeks baat bij zo veel mogelijk donateurs voor KWF. Deze 12 mensen zijn nog maar een klein deel van al die onderzoekers die met man en macht bezig zijn om levens te redden.

Prof. Gerrit Meijer

Gerrit werkt als patholoog in het Antoni van Leeuwenhoek. Hij heeft met financiering uit Nederland staat op tegen kanker onderzoek gedaan naar vroege opsporing van darmkanker.

Lees meer over de resultaten van dit onderzoek

Dr. Annemiek Walenkamp

Annemiek werkt als oncoloog in het UMC Groningen. Begin 2020 werd haar initiatief om kennis over zeldzame kankers te verzamelen toegekend. Daardoor kan ze de komende jaren belangrijke samenwerkingen opzetten om patiënten met zeldzame vormen van kanker een beter perspectief te bieden.

Lees meer over zeldzame kankers

Prof. Coen Rasch

Coen is professor Radiotherapie aan de Universiteit Leiden en afdelingshoofd Radiotherapie aan het LUMC. Hij doet met financiering van KWF o.a. onderzoek naar protonentherapie, een bijzondere vorm van precisiebestraling.

Lees meer over protonentherapie

Dr. Kasper Rouschop

Kasper onderzoekt aan het Maastricht UMC+ hoe kankercellen omgaan met zuurstofgebrek. Kan 'hypoxie' de werkzaamheid van bestaande behandelingen verbeteren?

Lees meer over het onderzoek van Kasper

Dr. Geraldine Vink

Geraldine (rechts op de foto met oncoloog Miriam Koopman) onderzoekt hoe darmkanker beter op maat behandeld kan worden. In een nationaal samenwerkingsverband worden daarvoor de behandelgegevens van duizenden darmkankerpatiënten gecombineerd en geanalyseerd, om zo voor nieuwe patiënten de optimale behandeling vast te kunnen stellen.

Lees het interview met Geraldine & Miriam

Dr. Bas Groot Koerkamp

Bas is chirurgisch oncoloog aan het Erasmus MC, waar hij werkt aan betere behandeling van o.a. darm- en alvleeskliertumoren. Begin 2021 werd zijn projectvoorstel voor een grote patiëntenstudie naar alvleesklierkanker gehonoreerd. 

Lees meer over dit onderzoek, dat later in 2021 van start zal gaan.

Dr. Irma van Dijk

Irma wil met haar onderzoek bestraling van 'bewegende' organen verbeteren. Het gaat om organen die bewegen door de ademhaling: hoe houd je de straling zo goed mogelijk gericht op de tumor?

Video: KWF-directeur Johan van de Gronden verrast Irma met het goede nieuws dat haar onderzoek wordt gefinancierd

Prof. Wilbert Zwart

Wilbert leidt in het Antoni van Leeuwenhoek meerdere KWF en Alpe d'HuZes-onderzoeken naar hormoongevoelige kanker, zoals prostaat- en borstkanker. Met de kennis die hij in zijn laboratorium opdoet, wil hij de behandeling voor grote groepen patiënten verbeteren.

Het AVL berichtte medio 2020 over een doorbraak in Wilberts onderzoek naar uitzaaiingen van prostaatkanker 

Dr. Liesbeth van Vliet

Liesbeth werkt als medisch psycholoog in het LUMC. Ze onderzoekt de communicatie tussen artsen en patiënten in de laatste levensfase.

Lees meer over haar in dit KWF-interview

Dr. Bart Westendorp

Bart doet aan de Universiteit Utrecht fundamenteel onderzoek naar de trucjes die kankercellen uithalen om ongevoelig te worden voor behandeling.

Lees het interview met Bart en PhD-student Jet

Dr. Remond Fijneman

Remond werkt als moleculair bioloog bij het Antoni van Leeuwenhoek. Hij bestudeert darmkanker in het bloed, om te bepalen welke behandeling de beste is.

Lees meer over zijn onderzoek

Dr. Inge Henselmans

Aan het AmsterdamUMC - locatie AMC onderzoekt Inge als medisch psycholoog hoe je patiënten in de laatste levensfase het best kunt informeren en voorbereiden op het naderende levenseinde.

Lees hier meer over haar onderzoek