Ride for the Roses

Ride for the Roses

Fietsen voor een versnelling in kankeronderzoek

De Ride for the Roses is hét fietsevenement voor jong en oud. Met 1 gemeenschappelijk doel: een versnelling in kankeronderzoek teweegbrengen. Of je nu 10 kilometer fietst op de stadsfiets met je kinderen, of 100 kilometer aflegt op de racefiets in het grootste peloton van Nederland, iedereen kan meedoen. 

Besteding van de opbrengst

De opbrengst van de Ride for the Roses 2019 wordt aan het volgende onderzoeksproject toegekend.

Bewegende organen & protonenbestraling
Sinds 2018 kunnen patiënten in Groningen terecht voor bestraling met protonen. Dat is een nieuwe manier van bestralen die de belofte van preciezer bestralen en minder bijwerkingen met zich meedraagt. De meerwaarde van protonenbestraling is het grootst bij tumoren die in gebieden liggen waar gezond weefsel in de buurt ligt dat je zo min mogelijk wil raken. Denk aan tumoren in de hersenen, of een borsttumor die recht voor het hart ligt. In dit project richt onderzoeker Antje Knopf zich op bestraling van bewegende tumoren. Zo zorgt de ademhaling ervoor dat de borstkas continu heen en weer gaat; hoe kun je de protonenbestraling zo aanpassen dat er een zo groot mogelijke dosis bestraling op de tumor terechtkomt en zo min mogelijk op gezond weefsel in de borstkas? Dat zoekt zij uit met behulp van rekenkundige modellen, op basis waarvan behandelplannen kunnen worden aangepast. 

Meedoen aan Ride for the Roses

Je kunt meedoen aan de toertocht van 10, 25 of 50 kilometer, of meerijden in het pelonton (100 kilometer). Ook kun je als vrijwilliger helpen, in de voorbereiding op het fietsevenement of op de dag zelf. Iedereen kan meedoen aan de Ride for the Roses: particulieren, vriendengroepen, verenigingen en bedrijven. De toertochten kun je op eigen gelegenheid fietsen. Deelnemers aan de 100 kilometer vormen samen één groot peloton.