Organiseer ook een Clubs4life-dag op de golfclub!

Clubs4life op de golfclub

Elke actie telt

​​​Afgelopen jaar kwam een groot aantal golfbanen in actie voor Clubs4life. Elke club op zijn eigen manier, en met fantastisch gezamenlijk resultaat. Er werd meer dan €100.000 opgehaald met kleine en grote acties, georganiseerd door enthousiaste en betrokken golfers.

Van Golf4life naar Clubs4life

Oprichters Martijn van Oosterhout en Sebastian Dresen startten het initiatief Golf4life in 2014. Sebastian: “Martijn en ik kennen veel mensen die slachtoffer waren van kanker, zowel vanuit onze privé-situaties als op de club. Daarom dachten we: Wat nou als wij iets doen, écht iets doen om deze afschuwelijke ziekte te bestrijden? En dat met de sport waar onze ziel en zaligheid in ligt. We zijn er enorm trots op dat Golf4life is uitgegroeid tot Clubs4life en dat elke club in Nederland in actie kan komen.”

Golfmarathon

Eén van de evenementen die golfclubs kunnen organiseren is de golfmarathon. Van zonsopgang tot zonsondergang lopen de marathongolfers zoveel mogelijk holes. Zij laten zich sponsoren en halen zo geld op voor kankeronderzoek.

Ed Visch van golfresidentie Dronten deed mee aan de marathon, samen met Iris Wierda. Zij liepen maar liefst 113 holes en zijn daarmee officieel recordhouders. “Toen Iris mij vroeg om samen met haar deze uitdaging aan te gaan, twijfelde ik geen moment, al wist ik niet precies waar ik ‘ja’ tegen zei. Dat we in totaal 54 kilometer zouden lopen én zoveel holes op hoog niveau zouden spelen, dat had ik niet verwacht.”

Verbinden

Ook Martijn en Sebastian kwamen afgelopen jaar in actie. Samen met Auke Hempenius, de ‘Nederlandse Golf Dandy’, steunden zij de marathonspelers, door elke deelnemende club te bezoeken en daar 9 holes mee te spelen.  “Toen ik hoorde dat een aantal golfbanen een Clubs4life-dag organiseerden vond ik dat te gek. Nóg leuker leek het me om al die clubs aan elkaar te verbinden met een Golf4life-toer. We trapten om 04.00 uur ’s ochtends af in Zeewolde, bij zonsopgang. Om zeven uur stonden we in Emmen. Toen door naar Ommen, Bentwoud en Delfland. Bij elke club werden we ongelooflijk hartelijk ontvangen. Toen we afsloten bij de Vlietlanden liepen zo’n honderd mensen de laatste paar holes met ons mee. Wat een fantastische afsluiting voor iedereen die bij deze dag betrokken was”.

‘Deze is voor jou’

Ed beleefde een emotionele week voorafgaand aan het evenement. Ellen, de hartsvriendin van echtgenote Tineke, overleed aan kanker. Ze was al geruime tijd ziek. “We kwamen terug van een vakantie en wisten niet zeker of we op tijd zouden zijn om afscheid van haar te kunnen nemen. Ze lag in coma toen we bij het ziekenhuis aankwamen. Mijn vrouw Tineke streek door haar haren, en op dat moment deed Ellen haar ogen open en glimlachte. Ik krijg nog kippenvel als ik daaraan terugdenk. De hele golfmarathon liep ik met Ellen in gedachten. Bij de laatste hole, bij zonsondergang, keek ik naar de hemel en zei: ‘Ellen, deze is voor jou’.

Auke werd geraakt door de vele verhalen die hij die dag hoorde. “Het meest emotionele moment voor mij was toen ik meeliep met één van de marathonspelers op De Vlietlanden. Hij vertelde me dat hij zijn broer was verloren aan kanker. Samen liepen we met tranen over onze wangen. Ik besefte me nogmaals hoe nodig deze golfmarathon was.”

Goede begeleiding

Zowel Ed als Auke geven aan dat het heel belangrijk is dat er tijdens de marathon goed voor je wordt gezorgd. Ed: “Wij hadden een geweldig team om ons heen. De organisatie lag in handen van een grote groep mensen: Tineke, mijn zoons, vrienden, ouders en vele clubleden. Er was een fysiotherapeut, een massagetafel en begeleiding onderweg, die ervoor zorgde dat ons energieniveau de hele dag op peil bleef door ons regelmatig te laten eten en drinken. Drinken was overigens heel belangrijk, want met 28 graden was het een warme dag”. Auke “Overal waar we kwamen werden we geweldig opgevangen. Elke club had alles voor ons klaarstaan, eten, drinken, mensen die met ons meeliepen op de baan. De clubs hadden het allemaal zo goed georganiseerd, fantastisch om te zien. Alle deelnemers werden enorm gesteund.”

Niks doen is geen optie

Naast de marathon organiseerden de clubs allerlei activiteiten om nog meer geld op te halen. Uiteindelijk leverde de dag bijna €100.000 euro op.  Van veilingen tot hole-sponsoring, het geld kwam van alle kanten binnenstromen.

Auke: “Iedereen kan een Clubs4life-dag organiseren en elke club heeft geschikte kandidaten voor de marathon. Kanker raakt ons allemaal, niks doen is geen optie!”. Ed voegt daaraan toe: “Ik daag iedereen uit om ons record van 113 holes te verbreken!”